×

Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy jemy więcej niż zazwyczaj ryb. Obok królewskiego karpia, to własnie pospolity śledź jest jednym z królów naszych świątecznych stołów. W każdym domu znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?

Boże Narodzenie, co na święta?



Składniki sosu na około pół kg śledzi:
2 średnie cebule
pół litra gęstego soku pomidorowego
1 szklanka wody
8-9 łyżek octy winnego
3 łyżki cukru
sól, pieprz
łyżka ziela angielskiego
6-7 liści laurowych
2-3 łyżki oleju

Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.
Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.
Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.
Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.

Śledzie:
Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


Boże Narodzenie, co na święta

Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.


co na święta Bożego Narodzenia

Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

13

Kobiety w sieci pisze...

Chyba ściągnę. Rybki już są w zamrażarce, a pod koniec tygodnia mam zamiar coś z nimi już robić :)

Anna pisze...

Tak przyrządzone śledzie to lubię :)

Dorka DOO pisze...

Ja bardzo lubię rybki w occie a w pomidorowych sosach to już .....mniam:)

Marzena Próchniak pisze...

Wyglądają bardzo apetycznie :) "Powiało" świętami :)

Justyna Kłosińska pisze...

Cudowne śledziki - uwielbiam takowe :) ściągam od Ciebie - i mam nadzieję, ze w Wigilię dostanę przynajmniej piątkę :)

Kobiety w sieci pisze...

i ja zrobię jak TY ;)))

Renula pisze...

Niezłe sztuki:)

Aggie S pisze...

uwielbiam ryby w każdej postaci :) takie śledzie sama chętnie bym zrobiła i zjadła ale raczej nie w tym roku

Marta pisze...

muszę mamie podrzucić Twój przepis na śledzie :)

Aleks andra pisze...

muszą być pyszne

Melania W pisze...

Rewelacyjnie wyglądają, takich nie jadłam jeszcze :)

Barbarossa pisze...

Wygląda pysznie, ale nie mogę jeść takich dań... Szkoda. Pozdrawiam ciepło!

Magda C. pisze...

Wyglądają świetnie, ciekawa jestem smaku :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl