×

Kokosowe ciasto Cappuccino - przysmak z książki siostry Anastazji

Jutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was wypróbowanie kolejnego przepisu siostry Anastazji. Pierwszy przepis siostry Anastazji, jaki zamieściłam na blogu, był to przepis na ciasto Pychotka, dzisiaj zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem.Ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto każdemu łasuchowi :)



Ciemny biszkopt:
8 jajek
280 g cukru
160 g mąki pszennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka jaj ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, a na końcu żółtka.
Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia - lekko wymieszać, podobnie jak przy tradycyjnym, białym biszkopcie. Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.
Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.

Ciasto kokosowe:
200 g wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut.

Masa:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła o temperaturze pokojowej
30 g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym

Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niego cappuccino, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać zimne mleko z dodatkami i energicznie mieszając gotować na wolnym ogniu przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. 
Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.


Ciasto przekładamy w następujący sposób:
- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.
Polewamy ulubioną polewą czekoladową.



Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

18

Tanika i Wojtas pisze...

Wygląda doskonale Kochana! Jakby nie ciasta jeszcze ze świąt, to bym już piekła :)
Poczekam na inną okazję i wypróbuję ;)

Magda C. pisze...

Prezentuje się wspaniale! Zapisuję przepis, na karnawałową imprezę na pewno zrobię :)

Ania pisze...

Mniam zjadlabym ,mam ogromna slabosc do ciast wszelkiego rodzaju ..Szczesliwego Nowego Roku Malgosiu !(i smacznego ;)))

Marta pisze...

teraz już rozumiem fascynację tymi ciastami :) są obłędnie pyszne :)

Aggie S pisze...

Zjadłoby się coś takiego :)

Justyna Kłosińska pisze...

Małgosiu ciacho prezentuje się niezwykle okazale :) ale bomba :) aż ślinka cieknie :)

Anna pisze...

ooo, musi być obłędnie pyszny! :)

ila pop pisze...

idealne!

Barbarossa pisze...

Malgosiu kusisz, a co z odkładaniem się tłuszczyku? Pozdrawiam ciepło!

Małgorzata K pisze...

Aniu, Tobie też smacznego Nowego Roku :)

Małgorzata K pisze...

oj tam, tłuszczykiem nie martwmy się ;))))

Anna W pisze...

Jakie piękne! Robię je na weekend!

Andrzej W pisze...

Mniam.
Wszystkiego Najlepszego w 2014r. :)

Dieta moja pasja. pisze...

O tak...Małgoś daj znać następnym razem jak będziesz je robić. Już się wpraszam :)

Marzena Próchniak pisze...

Wygląda idealnie, jak narysowane :)

Aleks andra pisze...

ummm dlaczego ja takich cudów nie potrafię ;( wygląda bosko

Anonimowy pisze...

Na jaką formę jest ten przepis?

Małgorzata Kijowska pisze...

ciasto ze zdjęcia piekłam w klasycznej prostokątnej blasze, moja ma wymiary 40x25 cm

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl