×

Zapiekanka nelsońska

Dziś kolejna propozycja wkopana z czeluści mojego zeszytu z przepisami :) zapiekanka nelsońska - kiedyś dość często gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to aż się sama zdziwiłam, że mogłam zapomnieć o czymś tak prostym i smacznym. Zapiekanki z ziemniaków dają nam spore pole do popisu. Możemy je modyfikować i ulepszać ile tylko starczy nam wyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka nie smakowałaby ;) 



Składniki:
1 kg ziemniaków,
25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,
2 średnie cebule,
6 jajek,
4 łyżki masła,
żółty ser,
sól, pieprz - do smaku,
150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,
natka pietruszki,
bułka tarta do wysypania formy.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. 
Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy.) Do cebuli dorzucić pieczarki i zasmażyć krótko na większym ogniu. Powinny się podsmażyć, a nie udusić. Doprawić solą i pieprzem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i posolić je lekko. Na ziemniakach poukładać jajka, a na jajkach pieczarki z cebulą. Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków.
2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera.
Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue.


Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

15

Aggie S pisze...

na pewno jest smaczna i co najlepsze wiele nie trzeba żeby ją zrobić więc pewnie wypróbuję :)

Kasia Cukier pisze...

rewelacyjnie sie prezentuje :)

Tanika i Wojtas pisze...

Ale smakowitości serwujesz Kochana ;) Mam na nią smak :)

martitka pisze...

Uwielbiam zapiekanki z ziemniaków i już wiem co będzie w przyszłym tygodniu na obiad ;)

nasza dieta pisze...

apetycznie wygląda, wiem co jutro będzie u mnie na obiad! :D
dieta od poniedziałku, wszystkich którzy łatwo chcą chudnąc zapraszam na http://workouttogether.blogspot.com/

Justyna Bąk pisze...

świetnie wygląda:)

Marta pisze...

ciekawy pomysł na zapiekankę i na ziemniaki :)

Anula pisze...

Koniecznie i ja muszę zrobić , dawno nie jadłam:)

Paprykens pisze...

O rany! Nie wpadłabym na to, żeby zrobić zapiekankę ziemniaczana z gotowanymi jajkami :)
Mój mięsożerca byłby zawiedziony, więc będę musiała zrobić w lekko zmodyfikowanej wersji- z dodatkiem mięcha ;)

Kobiety w sieci pisze...

Zabieram przepis, lubię takie rzeczy, szybkie, w jednym naczyniu i smaczne :)

Małgorzata K pisze...

w moim rodzinnym domu często robiło się zapiekanki za bazie ziemniaków i jajka :) czasem i mięsko wpadało ;)

madlene17 pisze...

Aż się głodna przez Ciebie zrobiłam! A taka teraz pora, że ma się ochotę na takie konkretne, sycące i gorące dania:)

Szarona pisze...

Wygląda strasznie smakowicie :) Tylko ja bym pozbyła się pieczarek, bo nie przepadam za nimi :P

Słodka Babeczka pisze...

Uwielbiam takie zapiekanki :))

Paulina Kwiatkowska pisze...

Bardzo lubię zapiekanki:)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl