×

Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem

Pierogi to obok makaronu coś, czego przez długie lata nie robiłam. Po pierwszym nieudanym razie doszłam do wniosku, ze nie umiem i nie będę się denerwować. Ale kiedyś sama sobie nadepnęłam na ambicję i sama sobie udowodniłam, ze przecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów. Od tego czasu dość często robię i makaron, i pierogi. Każdemu, kto uważa, że nie potrafi polecam poćwiczyć - okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)
Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :)
Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie się sztywno proporcji czy składników. To WASZ smak powinien zdecydować czy dodacie jakiś składnik, czy zamienicie go na inny.
Wszystkim, którzy mówią, że nie potrafią robić pierogów życzę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :)



Składniki farszu:
200 gramów kaszy gryczanej,
1 większa cebula,
3 ząbki czosnku,
pół szklanki suszonych grzybów,
100 gramów wędzonego boczku,
sól, pieprz - do smaku.

Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości. 
Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto na pierogi:
około pół kg mąki pszennej,
mąka do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania,
1 łyżeczka soli,
1 szklanka ciepłej wody.

Do miski wlać wodę, wsypać sól i mąkę. Wszystko dokładnie połączyć. Można robić to od razu na stolnicy, ja jednak wolę zrobić to w misce, gdyż łatwiej jest mi potem umyć miskę z resztek ciasta niż zeskrobywać ze stolnicy. 
Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść tak, żeby było gładkie i elastyczne. (Trzeba uważać z ilością podsypywanej mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się podczas klejenia albo rozwalą się podczas gotowania. Zbyt grube będą mało apetyczne :)


Wykrawaczką, szklanką lub kubkiem wykrajać krążki i nakładać na środek farsz. Sklejone pierogi przed ugotowaniem układać na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce. Można pobawić się w fantazyjne zaklejanie brzegów, wtedy wyjdą małe cudeńka :)
Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.


Podawać z ulubionym sosem lub skwarkami z cebulką, lub po prostu ze śmietaną. Jak kto lubi :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

22

Kobiety w sieci pisze...

To mi smaku narobiłaś, skwierczący, złoty boczek podsmażany mrauuu :) Chyba raz też się wezmę za pierogi, zamrozi się i na święta jak znalazł ;)

madlene17 pisze...

No kochana, to ja poproszę teraz talerzyk takich pierogów bo narobiłaś mi niesamowitej ochoty! :)

Marta pisze...

uwielbiam pierogi , a najbardziej z kapustą i grzybami :)

balsamowo pisze...

Ja co prawda umiem robić pierogi, ale nie cierpię ich robić, wałkować, wykrawać, kleić grrr :) Ale jak już się zabiorę, to kleję i gotuję cały dzień, od razu za kilka miesięcy :D

Pysznie wyglądają :)

Anula pisze...

Kocham pierożki , koniecznie muszę spróbować z kaszą i grzybami:)

Dorka DOO pisze...

Też lubię pierożki a jeszcze jak by ktoś zrobił... szkoda że nie można sięgnąć z obrazka:)

KosmetyczkaAni Aniaa pisze...

Zapowiada się pysznie!

Renula pisze...

Właśnie dzis myślałam o pierogach z kaszą gryczaną, ale z dodatkiem fety i boczku. Twoje z grzybkami musza byc przepyszne!

Ava Valk pisze...

Małgosiu, aż u mnie pachnie!!!

Justyna Bąk pisze...

smacznie wyglądają:)

Christopher Konkel pisze...

smakowite te pierogi,no i ciasto takie jakie lubię,mięciutkie.

Paprykens pisze...

Z pewnością zrobię za jakiś czas- wygląda przepysznie! :D

Salvador Dali pisze...

super grafika na zdjęciu ;D
Ale mega połączenie-takie nadzienie zawsze mnie ciekawi i musze przekonać do niego mamę-ja pierogów nie robię, bo nie wychodzi mi ciasto-za długo zagniatam :(

izioni smaki pisze...

Od dawna mnie ciekawią takie pierogi, ale obawiam się tego, że ja się narobię, a te moje czorty do pyszczka nawet nie wezmą. Twoje wygladają bajecznie

Barbarossa pisze...

Pachnie, ślinka leci. Na szczęście dzisiaj mój mąż serwuje placki ziemniaczone... Ale pierożki też uwielbiam. Pozdrawiam.

Zwyczajna mama pisze...

i już mi trochę świętami zapachniało :P

Kasia Cukier pisze...

uwielbiam domowe pierogi, a Twoje Gosiu wyglądają niesamowicie pysznie :)

pollyzeczki pisze...

smaki dla mnie bo uwielbiam kasze gryczana i grzyby i..pierogi:))

kierunek zdrowie pisze...

O jak pysznie i zdrowo:-)

Paulina Kwiatkowska pisze...

Uwielbiam pierogi:)

Anna Kretka pisze...

super przepisy i blog:) zapraszam na swoj pod adresem www.zdrowo-dietetycznie.bloog.pl

Anonimowy pisze...

Pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :) Pozdrawiam O. :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl