×

Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany

Są takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż na sypko. 



Kulki ryżowe:
półtorej szklanki ryżu,
2 jajka,
3 średnie marchewki,
mały pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz, ostra papryka,
mąka ziemniaczana do obtoczenia kulek.

Ryż podzielić na połowę. Jedną część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.
Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.
Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.


Sos z wędzonego boczku:
kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
śmietana,
ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,
sól, pieprz - do smaku.

Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć. Odstawić z ognia i dodać śmietanę - tyle, ile potrzebujemy sosu, wymieszać. Jeśli mamy dobra, wiejską śmietanę wtedy nie trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej i po wlaniu do boczku zagotować.  Sos doprawić solą i pieprzem.


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

19

Karolina G. pisze...

Fajne... nie probowalam czegos takiego :-)

Dorka DOO pisze...

O! takie proste fajne dania to w sam raz dla mnie! mi często się nie chce wymyślać czegoś na obiad - spróbuję w piątek:))

balsamowo pisze...

Wyglądają bardzo smakowicie, pomysłowa jesteś :)

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł:)

Barbarossa pisze...

Wygląda przepysznie. Chyba wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.

Marta pisze...

bardzo ciekawy pomysł na ryż :)

Paprykens pisze...

Super pomysł z tymi kulkami, chyba zrobię wtym tygodniu :)
A prawie identyczny sos robię do pierogów z ziemniakami i kiszona kapustą :D

pollyzeczki pisze...

super dano delikatne i pyszne:)

Aggie S pisze...

Świetny pomysł na obiad Małgosiu :) Na jutro już mam zaplanowany więc ten z chęcią wykorzystam w czwartek :)

Małgorzata K pisze...

czasem potrzeba matką wynalazków ;))))

Małgorzata K pisze...

czekam na wieści czy smakowało :)

Małgorzata K pisze...

na sypko, w tradycyjny sposób podany, jakoś mnie nie kręci ;)

Małgorzata K pisze...

to ja wpadam na te pierogi ;)

Kobiety w sieci pisze...

I w zasadzie wszystko mam, oprócz kurkumy :)

Aggie S pisze...

zrobione i zjedzone :) pyszne było :) z tym że u nas zamiast boczku były piersi z kurczaka w tym sosie

dakota pisze...

ależ to smakowicie wygląda, pozwól że pomysł skradnę ;)

Małgorzata K pisze...

super :) bardzo się cieszę że Wam smakowało :)

Małgorzata K pisze...

pozwalam ;)

Małgorzata K pisze...

zamień ją na inną kolorową przyprawę ;)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl