×

Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek

Wczorajsza sobota upłynęła na wirtualnej  herbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość nietypową wersję jabłecznika, bo pod twarożkową kołderką. Przepis ten mam od ponad 20 lat, ale dawno z niego nie korzystałam. I w sumie to dziwne, bo to naprawdę bardzo smaczne ciasto :)




Zanim jednak zaproszę Was na jabłkową ucztę, chciałabym przedstawić pozostałe uczestniczki:

ORGANIZATORKI :


ZAPROSZONE BLOGERKI :

Monika
Renata
Eliza
...i ja :)

No to pora na kawałek ciacha :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :)






Składniki ciasta:

125 gramów margaryny,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.

Masa twarożkowa:
400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,
4 łyżki cukru,
3 jajka,
3 łyżki maki ziemniaczanej.

Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem.

...oraz:
1 kg jabłek.

Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. 
Na jabłka wylać masę twarożkową.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia.

Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)


Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie się, że ciasto stanie się zakalcowate :) nawet przy większej ilości jabłek jest puszyste :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

33

moja pasja smaku pisze...

Cudowna szarlotka i ta kołderka :) Dziękuję, dziękuję, dziękuję :**

Marta pisze...

Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu :)
Pyszna szarlotka !

Karolina G. pisze...

Muszę spróbować... brzmi samkowicie :-)

Karolina G. pisze...

Myślisz ze z musem by wyszlo?

Małgorzata K pisze...

nie robiłam nigdy z musem, ale gdyby najpierw upiec ciasto, potem wyłożyć mus i masę serową, to powinno się udać :)

Dorka DOO pisze...

Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami mmmm....

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł jabłka i twaróg, musi być pyszne:d

Kaś pisze...

ciekawy pomysł z masą twarożkową - musi fajnie komponować się z jabłkami
dziękuję za wspólną zabawę!

madlene17 pisze...

Ja także zdecydowałam się na sprawdzony przepis. Bo takie są najlepsze:) Czego dowodem jest i Twoja szarlotka, która wygląda bardzo apetycznie :)

Luka Li pisze...

Bardzo podoba mi się ta wersja szarlotki! Dziękuję za wspólne pieczenie!:)

Kobiety w sieci pisze...

Ano przypadnie, bardzo fajnie wygląda, szczególnie ta biała masa z twarogu :)

oliwja pisze...

Bardzo podoba mi się pomysł z masą twarożkową :)
Dziękuję za wspólną zabawę!

Małgorzata K pisze...

ja również dziękuję :) Wasze ciasta mnie zachwyciły :)

Małgorzata K pisze...

liczę, że to był pierwszy, ale nie ostatni raz :)

Małgorzata K pisze...

niebawem powtarzamy, ciekawe jaki tym razem będzie temat ;)

izioni smaki pisze...

No kochana:) toż to niebo w gębie juz widzę jak mój mężuś czyści talerzyk z tego ciasta :)

Małgorzata K pisze...

mój nie za bardzo lubi ciasta z owocami - na szczęście dla mnie :D

Marta pisze...

coś jak sernik z szarlotką w jednym :) Pyszności !

Małgorzata K pisze...

może kiedyś będziemy miały okazję wspólnie upichcić coś "na żywo" :)

Monika W pisze...

Bardzo fajny pomysł na szarlotkę, prawdziwa wariacja ;)

dziękuję za wspólne pieczenie :)

Małgorzata K pisze...

ta akcja to była mała wariacja ;)

Renula pisze...

Ta kołderka brzmi bardzo smacznie;)

Aleks andra pisze...

Wymiękam, musi być pyszny.

Kasia Cukier pisze...

Gosiu, ale cudo ;) uwielbiam ciasta z jabłkami, chyba wszystkie :)

kierunek zdrowie pisze...

Super pomysl z ta twarozkowa kolderka, wyglada bardzo apetycznie:-)

Anonimowy pisze...

No tak ani kawałka mi nie zostawiłaś:)Monika Szlązak

pollyzeczki pisze...

uff jakie fajne ciacho ,pomyslowe musze zapamietać

Małgorzata K pisze...

czekaj, aż się spotkamy :) utuczę w mig ;)))

Eliza Pyzik pisze...

Wygląda suuuper ;)

Bombka pisze...

Chciałabym zapytać jakiego twarożku używałaś do ciasta?

Małgorzata K pisze...

takiego z wiaderka :)

Bombka pisze...

Dziękuję bardzo :)

Małgorzata K pisze...

smacznego :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl