×

Dżem dyniowy z limonką

Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie - ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki.





Składniki:
 dynia o wadze około 1 i 1/2 kg,
2 limonki,
1 szklanka cukru żelującego,
1/2 szklanki cukru zwykłego.

Dynię umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 45 minut. Przy większej dyni czas ten trzeba wydłużyć. Po tym czasie dynię wyjąć, zostawić do przestudzenia, a następnie obrać ze skóry i wydrążyć środek z pestkami.
Obraną dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać zwykłym cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Limonki umyć, przekroić i wycisnąć z nich sok - wlać do dyni i wymieszać. Dodać cukier żelujący i dokładnie wszystko połączyć.

(Przed zapakowaniem dżemu do słoików dobrze jest go spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki. )



Dżem przełożyć do słoików, a słoiki pasteryzować. Można nałożyć gorącego dżemu i po zakręceniu słoika odwrócić go do góry dnem. Ja jednak nie ryzykuję :) wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut.


Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu :) smakuje nawet bez masła :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

20

Kobiety w sieci pisze...

Bardzo lubię smak limonki ale dyni w dzemie jeszcze nie jadlam :)

Renula pisze...

Świetne połączenie smaków!

Marta pisze...

z domowym chlebem to połączenie idealne :)

Paulina Urbańczyk pisze...

To drugie zdjęcie wywołuje u mnie ślinotok :D

Tanika i Wojtas pisze...

Kusicielko Ty! Dasz słoiczek... :) Brak mi czasu na przetwory, w tym sezonie wyjątkowo mało zrobiłam .
Buziam ;)

Aggie S pisze...

chętnie bym wpadła do ciebie na taki domowy chleb z domowym dżemem :)

Ewa Jakubowska pisze...

Mniammm pysznie wygląda i zarazem przypomniało mi się gdy w dzeicinstwie jadłam taki dżem :)

Dorka DOO pisze...

Ojej dżemik swojski i jeszcze do tego prawdziwe masełko...mniam

Małgorzata K pisze...

musisz zrobić i spróbować :)

Małgorzata K pisze...

wiesz, mnie ostatnio na wszystko brakuje czasu :)))))

Małgorzata K pisze...

najlepsze są przysmaki z dzieciństwa :)

Andrzej W pisze...

Z dyni gotowałem niedawno zupę kremową :)

Dominika pisze...

też mi mało dyni, dlatego chciałabym spróbować Twojego dżemu :)

Małgorzata K pisze...

lada dzień robię kolejne wersje dżemu dyniowego :)

kierunek zdrowie pisze...

Ale to pysznie wyglada:-)

Aleks andra pisze...

Ummm wygląda cudnie

Małgorzata Kamila pisze...

Dodałam Cię do linków na głównej * * *dziękujemy za ««komenatarz« ;)

Małgorzata K pisze...

Małgosiu, staram się zawsze zaglądać, tylko niezbyt często się odzywam :)
pozdrawiam cieplutko :****

Su Lili pisze...

i pomyśleć że ja jeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni :) pysznie dżemik wygląda

Shiral Kucharzy pisze...

Jeszcze nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam takiego dżemu! Na wiosnę mam zamiar posiać dynię, więc na następny rok zrobię jak nic!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl