Obserwuj bloga przez email

Dżem dyniowy z limonką

Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie - ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki.





Składniki:
 dynia o wadze około 1 i 1/2 kg,
2 limonki,
1 szklanka cukru żelującego,
1/2 szklanki cukru zwykłego.

Dynię umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 45 minut. Przy większej dyni czas ten trzeba wydłużyć. Po tym czasie dynię wyjąć, zostawić do przestudzenia, a następnie obrać ze skóry i wydrążyć środek z pestkami.
Obraną dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać zwykłym cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Limonki umyć, przekroić i wycisnąć z nich sok - wlać do dyni i wymieszać. Dodać cukier żelujący i dokładnie wszystko połączyć.

(Przed zapakowaniem dżemu do słoików dobrze jest go spróbować i ewentualnie dodać więcej soku z limonki. )



Dżem przełożyć do słoików, a słoiki pasteryzować. Można nałożyć gorącego dżemu i po zakręceniu słoika odwrócić go do góry dnem. Ja jednak nie ryzykuję :) wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut.


Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu :) smakuje nawet bez masła :)

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię smak limonki ale dyni w dzemie jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  3. z domowym chlebem to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To drugie zdjęcie wywołuje u mnie ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusicielko Ty! Dasz słoiczek... :) Brak mi czasu na przetwory, w tym sezonie wyjątkowo mało zrobiłam .
    Buziam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, mnie ostatnio na wszystko brakuje czasu :)))))

      Usuń
  6. chętnie bym wpadła do ciebie na taki domowy chleb z domowym dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniammm pysznie wygląda i zarazem przypomniało mi się gdy w dzeicinstwie jadłam taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze są przysmaki z dzieciństwa :)

      Usuń
  8. Ojej dżemik swojski i jeszcze do tego prawdziwe masełko...mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Z dyni gotowałem niedawno zupę kremową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. też mi mało dyni, dlatego chciałabym spróbować Twojego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. lada dzień robię kolejne wersje dżemu dyniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dodałam Cię do linków na głównej * * *dziękujemy za ««komenatarz« ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, staram się zawsze zaglądać, tylko niezbyt często się odzywam :)
      pozdrawiam cieplutko :****

      Usuń
  13. i pomyśleć że ja jeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni :) pysznie dżemik wygląda

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam takiego dżemu! Na wiosnę mam zamiar posiać dynię, więc na następny rok zrobię jak nic!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...