×

Zupa z pieczonej papryki

Porządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :)
Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe, czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.

kremowa zupa z papryki, jak upiec paprykę, jak obrać paprykę ze skóry?, daylicooking


Składniki:
około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami,
3 papryki czerwone,
3 liście laurowe,
10-12 ziaren ziela angielskiego,
sól, papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku,
czosnek - dla lubiących go.

Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu.


Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Skórka powinna pokryć się czarnymi plamkami, wtedy papryka jest gotowa. Wyjąć ją, spryskać wodą i przełożyć do woreczka lub okryć szczelnie folią spożywczą. (Parująca woda odparzy skórkę, która po przestygnięciu papryki, łatwo da się zdjąć.) Usunąć gniazdo nasienne i pokroić obraną ze skórki paprykę na mniejsze kawałki. 


Przełożyć do garnka z rosołem i warzywami. Całość gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a warzywa i paprykę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.


Zupę doprawić solą i papryką. Można przecisnąć przez praskę czosnek, jeśli ktoś go lubi. Gęstość zupy można regulować ilością dodanego rosołu. Gdyby nam go zabrakło, wtedy można dolać trochę przegotowanej wody i zagotować.


Zupę można podać w formie kremu, wtedy miksuje się wszystkie warzywa i paprykę maksymalnie. Można jednak drobno posiekać wszystko, a wtedy otrzymamy klasyczną zupę z kawałeczkami warzyw.


Jako dodatek podałam własnej roboty pszenno-żytnią bułkę, którą natarłam czosnkiem. Zupę skropiłam oliwą, która nadała zupie ciekawego posmaku.


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

11

Justyna Bąk pisze...

piękny kolor:)

Kobiety w sieci pisze...

Fajny pomysł na coś z tego, co akurat mamy w kuchni :)

Barbarossa pisze...

Zupka na pewno jest przepyszna, akurat na chłodniejsze dni. Pozdrawiam.

pollyzeczki pisze...

świetna zupka w sam raz na tą pore roku..

Tosia pisze...

Aż mi ciepło jak pomyślę jaka musi być dobra :)

Małgorzata K pisze...

o tak, śliczny wyszedł :)

Małgorzata K pisze...

dowiem się czy ugotowałaś ;)

Małgorzata K pisze...

zapraszam do spróbowania :)

Małgorzata K pisze...

kochana, Twoje jedzonko to dopiero zachwyca :)

Małgorzata K pisze...

przygotują ją sama, zobaczysz jaka pyszna :)

Magda pisze...

Cudowna! Uwielbiam pieczoną paprykę :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl