×

Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami

Podobne ciasto robiłam już jakiś czas temu. Tyle, że na słono. Pamiętacie wieniec serowy z ziołami? Od tamtej pory dość często go piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D 


Składniki:
ok. 250 g. mąki,
pół szklanki mleka,
5 dkg drożdży,
1 łyżeczka białego cukru,
szczypta soli,
50 g. miękkiego masła,
kilka łyżek brązowego cukru,
śliwki.

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.
Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę soli - wyrobić aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto powinno być dość elastyczne, nie za twarde, ale też nie lejące.
Ciasto odstawić pod przykryciem aż wyrośnie. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować lub uformować dłońmi prostokąt o grubości około centymetra. Całość posypać brązowym cukrem - ja użyłam około 5-6 łyżek.
Prostokąt od strony szerszego boku zwinąć w rulon. Rulon przekroić wzdłuż zostawiając 3-centymetrowy nierozcięty początek. Całość skręcić, przekładając jeden kawałek za drugi, a następnie zwinąć w ślimaka. Strasznie skomplikowane? :) W razie wątpliwości piszcie, postaram się sensowniej wytłumaczyć ;)


Wianuszek przełożyć do natłuszczonej formy. Powtykać połówki śliwek w dowolny sposób. Piec w temperaturze około 180-190 stopni przez około 40 minut - aż do lekkiego zrumienienia.


Brązowy cukier oprócz słodyczy nadaje ciekawego smaku. Śliwki świetnie się z nim komponują.



Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

gin pisze...

Łał, wygląda cudnie :)

Alicja pisze...

uwielbiam takie ciasta, do tego śliwki ! mmm pychota!

Kobiety w sieci pisze...

Az sapię :) Kocham śliwki w cieście, i nie tylko :)
Tak swoją drogą, czy aby my nie tyjemy od samego oglądania takich smakowitości na blogach ? :)

Ava Valk pisze...

Kocham śliwki, super przepis!

Aurora pisze...

Piękny i ładny też jako symbol :)

Renula pisze...

Bardzo apetyczny!

Małgorzata K pisze...

smakuje i pachnie jeszcze cudniej :)

Małgorzata K pisze...

częstujcie się, coś jeszcze zostało ;)

Myszka pisze...

Po pierwsze - bardzo elegancko i fajnie wygląda ciasto zarówno przed jak i po upieczeniu. A po drugie - musi być pyszne ! :)

Aleksandra A. pisze...

Zawinięty jest genialnie :D Umiem zawijać tylko makowce i strucle z jabłkiem :D

narja pisze...

Wyglądają przepysznie:)

Salvador Dali pisze...

tutaj poczułam zapach <3 cuuudo!

Małgorzata K pisze...

no to jesteś genialna! :)

Małgorzata K pisze...

oj tak :) jest niebezpiecznie pyszne :D

Dorka DOO pisze...

Kurczę pięknie to zwinęłaś i musi być smaczne

Małgorzata K pisze...

muszę sfotografować poszczególne etapy zawijania, to naprawdę proste :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl