×

Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką

Dzisiaj szybkie ciasto z kandyzowanymi owocami i budyniem - na szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto improwizowałam od początku do końca i kiedy je kroiłam, to byłam niesamowicie ciekawa, co wyszło z tych improwizacji ;) No i muszę Wam się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm....




Składniki:
kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu<
dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,
2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),
2 łyżki masła,
sok wyciśnięty z połowy cytryny,
pół litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,
4 czubate łyżki cukru waniliowego,
1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy.

Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.
Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.



Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni.
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń.
Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce. Na owoce wylać gorący jeszcze budyń. Na budyń zetrzeć drobno kruche ciasto - można posypać je brązowym cukrem., wtedy po zapieczeniu utworzy chrupiącą warstwę.  Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 200 stopni na wyższy poziom i zapiec przez kilka-kilkanaście minut. 



Ciasto wystudzić i podawać na zimno.




Po schłodzeniu w lodówce (najlepiej przez przynajmniej kilka godzin) delikatnie odchylić papier do pieczenia - ciasto jest gotowe, aby je pokroić i podać.


przypieczony cukier na kruszonce tworzy wspaniałą, chrupiąca skórkę

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

11

Salvador Dali pisze...

chciałabym mieć tak bogate "resztki" <3 :D
Pyszne!

Małgorzata K pisze...

oj tam bogate :D
do zjedzenia na surowo średnio pasowały te owoce :D

Justyna Bąk pisze...

pyszne wygląda:)

Testerka pisze...

Kiedy mogę wpaść? :))

Aggie S pisze...

pysznie wygląda i rzeczywiście z tego co zawsze jest w domu :)

IVONA pisze...

przyłączam się do pytania:)

IVONA pisze...

dziękuję Małgosiu za piękne życzenia:)
buziaczki:)

Małgorzata K pisze...

no dobra, wpadajcie po obiedzie ;))))

ruda pisze...

Wygląda pysznie!

Anonimowy pisze...

czy mogę zrobić ciasto z samymi porzeczkami czerwonymi ?

Małgorzata K pisze...

ale bez budyniu? nie próbowałam
jednak jeśli chcesz zamienić tylko owoce, to na pewno będzie pysznie :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl