×

Żeberka duszone w marynacie miodowej

Żeberka nie są moim ulubionym kawałkiem mięsa.  Trzeba jednak przyznać, że w połączeniu z niektórymi produktami właśnie one są bezkonkurencyjne. Jednym z takich produktów jest miód, nie zawsze doceniany jako dodatek do mięsa. W tym przypadku miód i żeberka to bardzo udany mariaż :)



Składniki:
60 dkg żeberek,
5 łyżek miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",
2 łyżki octu winnego,
1, 5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki pieprzu,
ok. 3 łyżki oleju,
1 średnia cebula.


Miód, ocet winny, sól, paprykę i pieprz dokładnie ze sobą połączyć. Tak przygotowaną marynatą natrzeć żeberka i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka ze wszystkich stron. 
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do mięsa, lekko obsmażyć razem z nim. Całość podlewać niewielką ilością wody i pod przykryciem udusić do miękkości.



Żeberka z takiej marynaty są bardzo kruche. Połączenie słodkiego miodu, octu winnego i pieprzu daje niezwykły smak. Skarmelizowany miód nadaje wspaniałego koloru i aromatu. Polecam wszystkim mięsożercom :)

A łasuchom i wielbicielom miodu polecam zerknięcie do zakładki miody w sklepie Anielskie Przysmaki. Znajdziecie tam niesamowite smaki :)


Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

17

Paprykens pisze...

A ja wczoraj robiłam żeberka pieczone w piwie- pyszności! :)
Do mięs pieczonych z miodem jakoś nie mogę się przekonać, zawsze mi się wydaje, że wyjdzie słodkie, a mięs na słodko wprost niecierpię! :P

Małgorzata K pisze...

no coś Ty :) jak nie wlejesz za dużo miodu to nie będzie słodko, gwarantuję :D

Paulina Kwiatkowska pisze...

Już czuję ten smak:)

Paprykens pisze...

No to chyba czas się przełamać i zaryzykować :) Ale lojalnie uprzedzam, że jak coś to będzie na Ciebie! ;)

Małgorzata K pisze...

nie ma sprawy :D od razu krzycz i wszczynaj awantury :D

Paula pisze...

mmmmmmmmmmmm ale pyszności... chyba ja jutro też się pokuszę i zrobię... :D

moja pasja smaku pisze...

Ojjj tak, ja uwielbiam połączenie piwa i miodu :) !

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Małgosiu, zdjęcie wygląda cudnie, ja mięsa nie jem, więc nie spróbuję, ale nie wątpię, że obiadek był przepyszny:-)))

Moooni pisze...

Mniam. A co z moja dieta? Takie pokusy pokazujesz aaaa.....

Kobiety w sieci pisze...

Razem z mężem uwielbiamy żeberka w każdej postaci. Akurat z miodem jeszcze nie robiłam :)

Christopher Konkel pisze...

Na pewno bardzo smaczne.Kiedyś robiłem podobne żeberka z syropem klonowym.Pozdrawiam Christopher

pollyzeczki pisze...

robie podobnie i uwielbiam takie mniam :)

Renula pisze...

Akurat żeberka lubię, ale...nie w miodzie;) przyznać jednak trzeba, że Twoje wyglądają niezwykle apetycznie!

Felicja J. pisze...

Znalazłam sobie przepis na obiad. Mam żeberka i nie wiedziałam jak je zrobić. Dziękuję za podpowiedź. U Ciebie jest pomysł na wszystko :D

Małgorzata Kijowska pisze...

smacznego :)

Anonimowy pisze...

Rodzina zachwycona. Warto było spróbować /aiki102/

Małgorzata Kijowska pisze...

bardzo miło to czytać :)
pozdrawiam serdecznie całą rodzinę :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl