×

Kostka alpejska

To ciasto robiłam jakiś miesiąc temu. Zrobiłam zdjęcia i zapomniałam o nim :) Dziś  szukając w komputerze czegoś zupełnie innego, trafiłam na nie. Szkoda byłoby zapomnieć o czymś tak pysznym :) Przepis znalazłam tam >KLIK< Powiem Wam tylko, że ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Dobrze, ze udało się zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałków :)




Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.

Krem kajmakowo-bezowy:
180 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bezów

Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.

Masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
2,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.

Do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady


Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. 



Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów :)
Smacznego!


  • Disqus
  • Facebook

35

Agg pisze...

Jak możesz pokazywać takie rzeczy ;( zjadłabym całą blaszkę razem z blaszką :P

Kamila Ziel pisze...

A ja postawiłam sobie wyzwanie - miesiąc bez słodkiego - a tu takie cuda!

Ewa Capri pisze...

świetna jest !

Kasia Jurek pisze...

Pysznie wygląda i mam ochote na kawałek, ale duży :)

Myszka pisze...

Jest tak apetyczne że ... nie wiem jak opisać swoje odczucia. Zapisuje przepis !

Aggie S pisze...

Zjadłabym ze smakiem i dokładkę bym chciała :) Zostało coś jeszcze?

balsamowo pisze...

Wygląda przesmacznie! :)

KosmetyczkaAni Aniaa pisze...

Pyszności!

Kobiety w sieci pisze...

Czuję jak wgryzam się miękko, beziki chrupią delikatnie na zębach a śmietana rozpływa się na podniebieniu ... :)

Anula pisze...

Jak ja lubię takie ciacha:)

wedelka pisze...

Bezy i kajmak..Od samego patrzenia można się zasłodzić.. ;) Ale wygląda apetycznie ;)

Renula pisze...

To ciacho musi być przepyszne!

Monika pisze...

Wygląda niesamowicie pysznie!

e ZOJA pisze...

Super pysznie ciasto wygląda! Smakowicie wręcz :)
Super blog, będę obserwować i pozdrawiam
- kol. z Przepis na Kobietę ;)

zapraszam też do siebie.... http://aniatestujeprodukty.blogspot.com/

Małgorzata K pisze...

blaszkę zostaw, żeby była na następne ciacho ;)

Małgorzata K pisze...

ja nie wytrzymałabym tygodnia :D

Małgorzata K pisze...

ale nie za duży ;)

Małgorzata K pisze...

smacznego :)

Małgorzata K pisze...

dla Ciebie coś się znajdzie ;)

Małgorzata K pisze...

jest smaczniejsze niż na to wygląda ;)

Małgorzata K pisze...

oj Ty łasuchu :D

Małgorzata K pisze...

i jest :)

Małgorzata K pisze...

już dreptam do Ciebie :)

Christopher Konkel pisze...

Nic dodać,nic ująć - PYCHOTA.Śliczne zdjęcie.Pozdrawiam Christopher

malenka pisze...

O matko matko *.* Zjadłabym chyba całe na raz :D

ruda pisze...

Wygląda trochę jak wuzetka, za którą przepadam!

Anonimowy pisze...

Mniam

Anonimowy pisze...

Witam, ja mam pytanko o tą śmietanę... bo ona chyba taka niesłodka wychodzi tylko śmietana i żelatyna??

Małgorzata K pisze...

śmietana po ubiciu nabiera minimalnej słodyczy, jednak posłodzona dodatkowo cukrem byłaby za słodka :) dodatek masy kajmakowej wspaniale harmonizuje z taką "niedosłodzoną" śmietaną :)

Anonimowy pisze...

właśnie zabieram się do robienia tego apetycznego ciasta....muszę wypróbować :)

Małgorzata K pisze...

życzę smacznego :) a jak się uda to proszę sfotografować i pochwalić się :)
wesołych i smacznych świąt!

Anonimowy pisze...

biszkopt upieczony wczoraj ;) a już teraz zabieram się do zrobienia reszty. juz nie mogę doczekać się aż je spróbuje ! pozdrawiam ;) Wesolych Świąt ! ;]

Małgorzata K pisze...

na pewno będzie smacznie :)
wesołych świąt!

andzia927 pisze...

ja zrobiłam ale masa kajmakowo-bezowa się rozlewała ... zbyt miękka :(

Małgorzata K pisze...

nie wiem dlaczego tak się stało :( jeśli normalnie utarłaś masło z kajmakiem, a potem dodałaś bezy to nie powinno nic się rozlać, bezy są suche i wchłonęłyby ewentualną wilgoć

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl