×

Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym

Dzisiaj połączyłam lato z jesienią. Lato pod postacią pomidorów i papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką.
Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie.


Składniki masy mięsnej:
pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),
3 łyżki zimnej wody,
2 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,
3 większe ząbki posiekanego czosnku,
sól, pieprz - do smaku.

Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotować paprykę:
Umyć, przekroić na pół i wydrążyć środki. Ułożyć na blasze grzbietami do góry i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Papryki powinny zapiec się, aż na skórkach pojawią się czarne plamki.
Po upieczeniu przestudzić. 
W każdą połówkę papryki nałożyć masę mięsną.
Formę do zapiekania lekko natłuścić i wyłożyć w niej nafaszerowane połówki papryki. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 170 -180 stopni na około 30 -40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem podlać sosem pomidorowo - grzybowym.


Składniki sosu:
niewielka garstka suszonych grzybków (można użyć świeżych),
3 średnie pomidory,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
2 - 3 łyżki masła,
sól, pieprz - do smaku.

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 2 godziny wcześniej.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Grzybki lekko przesiekać, żeby nie były zbyt duże. Dodać do cebuli i czosnku, poddusić. Jak grzyby będą miękkie, dodać pomidory i wszystko razem przesmażyć krótko.
Doprawić solą i pieprzem. 





Taką paprykę najchętniej jem z chrupiącą bułką. Pasuje do niej również ryz ugotowany na sypko lub tradycyjne ziemniaki z wody.

Smacznego!





  • Disqus
  • Facebook

17

Małgorzata Margaretka pisze...

Uwielbiam :)

Justyna Kłosińska pisze...

Małgosiu ale to piękne i smaczne - niesamowite danie :)

Testerka pisze...

O taki obiadek to bym zjadła, a nie jakieś kotlety non stop :)

Kobiety w sieci pisze...

Jak się czyta to łatwo brzmi :) Czuję, że jak się za to wezmę , bedę się szarpać po kuchni jak szalona :) A lubię takie zapiekane dania

Justyna Bąk pisze...

wygląda bardzo smacznie:)

Paulina Kwiatkowska pisze...

Pyszna, ja zapiekam w całości ;)

Renula pisze...

Nie pogardziłabym takim daniem!;)

kierunek zdrowie pisze...

O rany, jak to wyglada! Zjadlabym z talerzem:-)))

Renula pisze...

Przesyłam wirtualnie kawałek sernika!;) a przepis polecam do wypróbowania, bo warto!;) Pozdrawiam!;)

Małgorzata K pisze...

przepis w ulubionych już, na pewno wypróbuję :)


p.s.mniammm...pyszny jest, dziękuję ;)))

Małgorzata K pisze...

talerza nie dam ;))))

Małgorzata K pisze...

ja też ;)

Małgorzata K pisze...

oj tak, bardzo smaczne :)

Małgorzata K pisze...

ale kotlety nie są złe ;)

Małgorzata K pisze...

ale to JEST łatwe, nie tylko jak się czyta ;)))

Małgorzata K pisze...

myślę, że jest smaczniejsze niż wygląda ;)

JustynaPolska Stylist&Make-upArtist pisze...

pychotka mmmmmmmmm

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl