Obserwuj bloga przez email

Ciasto ze śliwkami

Mam dla Was kolejny baaaardzo stary przepis na ciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami  które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.




Na ciasto potrzebujemy:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce sezonowe

Ubić pianę z białek razem z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i ułożyć na nim owoce. Ciasto można przez ułożeniem owoców oprószyć delikatnie mąką. Wtedy mamy niemal pewność, ze owoce nie opadną na dno.


Piec około 40 minut w 170 stopniach.


Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.



Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja posypałam  brązowym cukrem.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Świetny i szybki przepis, coś jak biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne i równiutkie w swej strukturze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo wdzięczne ciasto, zawsze ładnie wygląda :)

      Usuń
  3. jedno z lepszych i najprostszych ciast :) uwiellllbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu a cóż to za cudo :) niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda, łatwy, szybki a na pewno bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boże, gdyby tak można było skosztować wirtualnie tych pyszności. Nie mam niestety zdolności do pieczenia ciast..., ale lubię przyrządzać sałatki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uf! Muszę coś upiec na niedzielę:)) Apetytu mi narobiłaś dziewczyno :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...