×

Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) 
Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego nie można nazwać pomidorem, lecz jedynie namiastką.
Pomidory zapiekane dość często robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :)


Składniki:
duże pomidory,
mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów,
masło,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
cebula,
czosnek.

Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy pomidor pęknie podczas zapiekania.
Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć. 
Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną. 


Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny.

Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos. 

Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet z bułką :)

Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

24

mopswkuchni pisze...

Pychotka! Ja też mam w planach faszerowanie pomidorków, ale jeszcze nie wiem czym ;)

Elżbieta Dz. pisze...

Ja nie mogę jeść pomidorów na zapas bo mnie uczulają. :( a tak bardzo je kocham Zimą pocieszam się tymi z puszki...bo świeże uważam za...niezjadliwe.

pollyzeczki pisze...

dawno nie jadłam a tak je lubię ..

Małgorzata K pisze...

czym się da ;))))

Małgorzata K pisze...

to przykra alergia :( omija Cię tyle przyjemności :(

Aleksandra A. pisze...

O matko, papryki nadziewanej przez Ciebie mi się zachcialo! Ale to pysznie wygląda... <3

Aggie S pisze...

Pomidorki uwielbiam w każdej postaci :) Tylko przez kilka miesięcy karmienia córci musiałam z nich zrezygnować bo mała miała alergię i bardzo mi ich brakowało w codziennym menu :)

Kobiety w sieci pisze...

Najlepsze takie swojskie z krzaczka :) moje niestety zaraza wzięła dlatego już nie sadzę. Odechciało mi się. Kupujemy latem od jednej pani, też swojskie , pachnące i tanie :) A pomidory uwielbiam, ponoć działają antyrakowo, nic tylko wcinać :)

Panna Migotka pisze...

Oooo nie lubię pomidorów w takiej postaci, ale może się przekonam :)

Ania pisze...

Mmmm a ja kocham takie połączenia mięsno pomidorowe :) w ten sposób akurat nadziewałam papryke ;)

Małgorzata K pisze...

ja też paprykę nadziewam, chyba częściej niż pomidory :)

Christopher Konkel pisze...

Podoba mi się ten przepis.Pozdrawiam Christopher

Małgorzata K pisze...

jest prosty i smaczny :)
pozdrawiam również :)

Ava Valk pisze...

Sezon na pomidory, ach! U Ciebie Małgosiu przepysznie i rewelacyjnie, super danie, aż czuję aromat!

Renula pisze...

Świetna pomidorowa opcja!

Dorka DOO pisze...

Wspaniale to wygląda jeszcze nigdy nie robiłam takich pomidorów chyba spróbuję wygląda na latwe

Luka Li pisze...

Cudowne danie, takie smaki lubię:)

Rossnett pisze...

lubie pomidorki:P

Christopher Konkel pisze...

Witam.Podobają mi się te pomidory.Muszę coś takiego zrobić.Oczywiście jeżeli dam to na bloga,to umieszczę link do Twojej strony.Piszesz ciekawego bloga,chętnie jeszcze do Ciebie zajrzę.Pozdrawiam Christopher.

Małgorzata K pisze...

dziękuję za niezwykle miłe słowa, miło jest je czytać :)
również pozdrawiam bardzo serdecznie :)

Kobiety w sieci pisze...

Chodzę i tarty z ziemniaków szukam :)

Małgorzata K pisze...

tam zapraszam:
http://daylicooking.blogspot.com/2013/09/tarta-z-farszem-ziemniaczanym.html
:)

Christopher Konkel pisze...

Witaj.Zrobiłem te pomidory i dałem przekierowanie na Twojego bloga [TUTAJ].Ciekawy jestem czy się Tobie podobają.Pozdrawiam Christopher,PS.Tarta super

malenka pisze...

Smakowity pomysł :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl