×

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z papryką

Czasami zostaje nam z obiadu kasza lub ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek.


Składniki:

około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki tradycyjny o pojemności około 250 ml. ;)
1 średnia świeża papryka,
1/2 - 2/3 opakowania sera feta - według smaku,
5 większych ząbków czosnku,
1 mała cebula,
mały pęczek natki pietruszki,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
bułka tarta do opanierowania,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.

Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne ze środka i pokroić w średnią kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej.  Dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać bułki więcej, jeśli zbyt sucha, wtedy mniej. Na końcu dodać pokruszoną fetę i wymieszać.
Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor.


Ja podałam kotleciki z sosem czosnkowym przygotowanym błyskawicznie z naturalnego jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Kotlety są tak bardzo syty, że nic więcej do nich nie potrzeba. Proporcje możecie dowolnie zmieniać, jak podałam orientacyjne :)

Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

17

Anula pisze...

Na zdjęciu wyglądają jak z mięsa:)Ciekawa jestem jak smakują.

Kasia Cukier pisze...

takie kotleciki to super sprawa :) a to fakt, jedzenie marnować się nie powinno.

pollyzeczki pisze...

ciekawy przepis,musze zapisać moja córka lubi takie zdrowe dania :)

Elficzna pisze...

dobry pomysł :) mi też zawsze dużo zostaje kaszy lub ryżu.

mopswkuchni pisze...

Super, lubię takie eksperymenty, szczególnie, że mam dość klasycznych mielonych ;)

Małgorzata K pisze...

rewelacyjnie :)

Małgorzata K pisze...

ja też nie umiem ugotować tyle, ile trzeba :D

Małgorzata K pisze...

no i to jest zdrowsze niż klasyczne mielone ;)

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

wygladaja pieknie i bardzo apetycznie, super:-)

Rossnett pisze...

mniam :) ja musze cos zrobic z chałwy tylko nie mam pomysłu

Kobiety w sieci pisze...

rzadko jadam kaszę a ponoć zdrowa :)

Testerka pisze...

Taki ze mnie rolnik, że pierwszy raz byłam na polu :D I to na chwilę, do zdjęcia :))

shinju pisze...

Zgadzam się, że kotlety to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej kaszy :) A Twoje zapowiadają się bardzo apetycznie :)

Małgorzata K pisze...

chałwę to bym po prostu zjadła ;)))

Dorka DOO pisze...

Moje dzieciaki nie chcą jeść kaszy , może w takiej postaci by zjedli,bo wyglądają smacznie:))

Małgorzata K pisze...

na pewno zjedliby, bo nie smakuje jak zwyczajna kasza :)

Anonimowy pisze...

Zdrowa to mało powiedziane!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl