×

Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.


Składniki:
świeży surowy schab,
surowy wędzony boczek,
świeże śliwki,
sól, pieprz, majeranek,
cebula,
czosnek,
tłuszcz do obsmażenia,
słodka śmietana do doprawienia sosu.

Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.
Śliwki umyć i wypestkować.
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.
Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki :)
Tak nadziane kotlety oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć obtoczone w mące kotlety. 
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać.
Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz użyłam odrobiny słodkiej śmietanki, którą zagotowałam z wytworzonym podczas duszenia sosem.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Takie kieszonki podałam dziś ze zwyczajną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko oraz z zasmażoną kapusta kiszoną. Pokrojone w cząstki świeże śliwki idealnie pasowały do tego zestawu :)




Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

23

Anna S. pisze...

MMM! :) Wyglądają bajecznie :)

Whatka pisze...

Taki schab to ja mogłabym jeść! :)

Nashelly pisze...

Pysznie nadziane, takie dania lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

pollyzeczki pisze...

znowu pyszny pomysł na obiadek:)

ila pop pisze...

czuje wielka gule w gardle gdy na to patrze! przepysznie wyglada!

Justyna Kłosińska pisze...

Ale wspaniałe kieszenie i to do tego pełne :) oj mimo, że przed chwilą zjadłam kolację ślinka mi cieknie :)

Lil Oddiette pisze...

Wyglądają bardzo smakowicie :)

Anonimowy pisze...

Mniam mniam pychotka.To ja się wpraszam.Monika Szlązak

Alicja pisze...

oo jacie, jacie jakie smakołyki :p wpadam do Ciebie na obiad!

Anula pisze...

Ale pięknie podany obiadek, aż ślinka cieknie:)

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Cudnie podane:-)

Małgorzata K pisze...

ja też takie lubię :)

Małgorzata K pisze...

Moniko, zapraszam na obiadek :)

Żaneta Zielińska-Łuczyk pisze...

Wspaniale wygląda. Lubię połączenie mięska z owocami.

zabulak pisze...

mniam ale mi zaburczało w brzuchu, o masakra jaki hałas ;-)

Małgorzata K pisze...

no to czekam ;)

Małgorzata K pisze...

ja też, to się wspaniale uzupełnia :)

Małgorzata K pisze...

wpadniesz, to Ci takie zrobię ;)

Kasia Cukier pisze...

aj aj aj chyba Cię uduszę :) już po 18.00, ale jak zobaczyłam ten schab to mi w brzuszku zaburczało :) no pychotka :)

Magda pisze...

obłędne! :)

Aleks andra pisze...

uuu mięso ze śliwkami lubię

malenka pisze...

Podane jak w restauracji :D Uwielbiam takie eksperymenty :D

blogg pisze...

mięko, to coś co facetom smakuje najbardziej! ta potrawa jest świetna, polecam! na prawdę smaczna, poczek użyłem od henryka kani, bardzo dobry!

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl