×

Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą

Witajcie kochani :) nie było mnie przez jakiś czas i przyznam się, że brakowało mi zaglądania na ulubione blogi :) Urlop jednak już się skończył i pora wracać do codzienności :)
Chciałabym dziś pokazać Wam coś, co przygotowałam podczas mojego wyjazdu. Bo przecież mimo urlopu jeść trzeba, prawda? ;) Miałam to szczęście, że sama mogłam przygotowywać posiłki, co dla mnie jest niebywałym luksusem. Najlepsza restauracja to nie to samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko :)




Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) 
Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek był "młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać. 

Składniki:
kabaczki,
mięso mielone,
odrobina oleju do obsmażenia mięsa,
odrobina koncentratu pomidorowego,
ser feta,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
cebula,
czosnek,
świeży tymianek - opcjonalnie,
pomidor.

Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć.
Tak przygotowanego kabaczka solimy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odlewamy z niego wodę i jest gotowy do nadziewania. (Jeśli kabaczek jest duży, wtedy dobrze jest go zamiast solenia lekko obgotować w posolonej wodzie.)

Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 
Na zeszkloną cebulę i czosnek włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku.

Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.



Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.
Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.





Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

21

Natalia K pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :)

Karolina G. pisze...

no właśnie zawsze miałam problem co to cukinia a co kabaczek ;)

Aggie S pisze...

Nie powinnam oglądać tego przed snem bo się głodna zrobiłam :) Pysznie wygląda.

IVONA pisze...

kurcze, bo się pogubiłam...czyli to żółte to kabaczek, tak? a zielona jest cukinia?
mam 3 cukinie? w domciu, może zrobię takie danie?wygląda smakowicie:)

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Wow, jak to pieknie i apetycznie wyglada:-)

Ania pisze...

Czasem robie bardzo podobnie ale z bakłażanem :)

Kobiety w sieci pisze...

I dzisiaj taki obiadek sobie zafunduję. :)

Sylwia pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :) Kabaczka jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj będę robić cukinię faszerowaną :)

Testerka pisze...

Do tej pory jadłam tylko cukinię faszerowaną :)

Małgorzata K pisze...

to ponoć jedno i to samo ;) w niektórych regionach Polski cukinia nazywana jest kabaczkiem, ale ja zawsze zieloną cukinię nazywałam cukinią, a żółtą kabaczkiem ;)

Małgorzata K pisze...

bakłażana też często robię w taki sposób :) mniammmm :)

Małgorzata K pisze...

czekam na relację ;)

dream7 pisze...

Wygląda obłędnie ;)

Małgorzata K pisze...

smakuje wspaniale, nawet przy tej temperaturze :)

Magda pisze...

Ślinka cieknie :)

Kasia Cukier pisze...

a ja ostatnio cukinię zapiekałam :) ależ narobiłaś mi ochoty :) cudeńka :)

Myszka pisze...

Ekstra. Zupełnie zapomniałam robiąc cukinię faszerowaną że mogę dodać fetę ! Dzięki za pomysł :)

Małgorzata K pisze...

smacznego :)

Anula pisze...

O rany ale pyszności i nawet mogę je jeść:) Pozdrawiam

Mirosław Mazur pisze...

Uwielbiam kabaczki nadziewane i jak widać każdy ma swój własny przepis dlatego pozwoliłem sobie go zapisać i w najbliższym czasie wypróbować :)

Małgorzata K pisze...

mam nadzieję, że będzie smakować :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl