×

Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów

To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom.



Składniki:
100 g masła,
około pół kilograma mąki,
4 żółtka,
3 łyżki cukru,
2 budynie (ja użyłam o smaku krówki),
3 łyżki masła,
4 białka,
3/4 szklanki cukru pudru,
dowolne owoce.

Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. 
Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor.
W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać.
Na upieczone ciasto wyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.
Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor.



Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.




Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

27

Aska gotuje pisze...

No co ja mam teraz napisać:(rewelacja:)i te lody :)

Aggie S pisze...

Łatwe w zrobieniu, tanie w kosztach i wygląda mega pysznie. Trzeba będzie spróbować :)

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła taki kawałek:)

Ewa Jakubowska pisze...

Ale mi ślinka cieknie na ten placuszek gdy tylko wrócę do Polski napewno go upiekę :)

Gosia pisze...

Fajny blog - jestem po raz pierwszy i na pewno nie ostatni :)

Paulina pisze...

ale pyszności szykujesz :D

Kobiety w sieci pisze...

Już próbowałam, bardzo dobry placuszek, tylko mi lodów zabrakło :)

Anonimowy pisze...

Gosieńka ,Gosieńka ,ty to nas rozpieszczasz

balsamowo pisze...

Skubaniec :))) Podoba mi się ta nazwa :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj a zaprzyjaźnicie się ;)

Małgorzata K pisze...

zapraszam częściej, imienniczko ;)

Małgorzata K pisze...

staram się, Anonimie :)

Małgorzata K pisze...

to teraz z lodami ;)

Małgorzata K pisze...

nawet nie wiem, skąd się wzięła ;))))

Aleksandra A. pisze...

Mniam! Kiedyś zrobię, bo uwielbiam takie ciasta! <3

czarnulkaa pisze...

boski deser :)

ila pop pisze...

jak zawsze przepysznie!

Salvador Dali pisze...

to to jest ten słynny skubaniec? Ulala :D
Miło mi poznać!
A nie wiedziałam, że podaje się go z lodami, czas zrobić ;)

Kasia Cukier pisze...

uwielbiam to ciasto, a z lodami to już w ogole, odpynelam :)

Anna Pe pisze...

był to mój imieninowy placuszek w ostatnią sobotę. Wyszedł świetnie!!!! Wybrałam brzoskwinie na owoc do środka, a zalałam budyniem śmietankowym! Pyszności i na dodatek niezwykle szybki!

Małgorzata K pisze...

skubaniec ma te dwie zalety: jest pyszny i szybki :)

Małgorzata K pisze...

z lodami to moja własna wariacja ;)

Dorka DOO pisze...

Mam podobny przepis ale z lodami nie próbowalam mniam:)

Małgorzata K pisze...

spróbuj, polecam :)
tylko pamiętaj żeby do kruchego nie dodawać proszku, bo wtedy na ciepło średnio smakuje ;)

Magda pisze...

Skubaniec to smak mojego dzieciństwa. Z budyniem jeszcze nie próbowałam, ale musi być ten pierwszy raz :D

Małgorzata K pisze...

od drugiego sie nie da zacząć ;))))))

Aleks andra pisze...

o rety, ale pyszne

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl