×

Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów

Czy zdarza się Wam, że zostaje mięso z robienia gołąbków? Mnie prawie zawsze :) Kiedyś leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że ich było za dużo. I tak można by w kółko :D A przecież można z mięsa przygotować inną potrawę, równie smaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów.




Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości z zawijania gołąbków ;) Jeśli jesteście ciekawi, jak ja robię gołąbki to zapraszam  >TAM<

Składniki sosu:
3 łyżki masła,
5 większych pomidorów,
2 marchewki,
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
ostra mielona papryka - do smaku,
mąka do obtoczenia pulpetów.

Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i pieprzu. 
Pomidory sparzyć i usunąć skórkę. Masło roztopić w garnku, dodać posiekane drobno pomidory - udusić do miękkości, a następnie częściowo przetrzeć przez sito lub blenderem. 
Ugotowaną marchewkę wyjąć i pokroić w kostkę. Z wywaru usunąć liście laurowe i pieprz i przelać go do pomidorów, dodać marchewkę, sól i słodką paprykę - wszystko razem zagotować.

Pulpeciki obtoczyć w mące i wkładać kolejno do gotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką do smaku.




Potrawę można podawać jako danie jednogarnkowe z chrupiąca bułeczką lub jako drugie danie na przykład z ziemniakami.



Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

16

Dreszka pisze...

Bardzo rzadko robię sos pomidorowy, nie wiem dlaczego. Będzie trzeba to naprawić :)

Karolina G. pisze...

zgłodniałam... :)

galantyna.pl pisze...

Lubię pikantne sosy.

wulkan_energii pisze...

Małgosiu,zamieszkaj ze mną!:D Ślinka cieknie :>.Uwielbiam klopsiki,pulpety,gołąbki <3.

Testerka pisze...

Za pulpecikami nie przepadam, ale te bym zjadła :)

Kaś. pisze...

z mojego farszu do gołąbków takie coś nie wyjdzie;p;p

Małgorzata K pisze...

ja nie wiem co na to mój mąż, ale mogę zapytać ;))))

Małgorzata K pisze...

to musisz zrobić pulpety od początku ;)

Sylwia pisze...

Jak ja dawno nie jadłam klopsików... :)

Justyna Kłosińska pisze...

Małgosiu - danie w sam raz dla mnie :) Trafiłaś w mój gust jak w dziesiątkę :) Uwielbiam pulpeciki, uwielbiam sos ze świeżych pomidorów :) Dziękuje Ci za miłe wspierające słowa :) Jak znajdę chwilę napiszę Ci na priv jak mi idzie :) Pozdrawiam :)

Małgorzata K pisze...

kochana, trzymam kciuki :******

pollyzeczki pisze...

bardzo pyszne danie - dla mnie prawie nr 1

Zwyczajna mama pisze...

mmmm uwielbiam takie jedzenie ;) u nas ostatnio często było :P

Ava Valk pisze...

Swietne - jednogarnkowe. Tez zrobię :)

Anula pisze...

U mnie raczej kapusta zostaje z gołąbków. Pulpety są super:)

Rossnett pisze...

wyglada bajecznie:)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl