×

Żurek na zakwasie z kiełbasą

Bardzo lubię zupy, ale w moim domu brak chętnych na częste ich jedzenie. Mamy jednak kilka ulubionych, a wśród nich żurek. Koniecznie musi być na naturalnym zakwasie i z dodatkiem wędzonki. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, w moim domu żurek często gościł na stole. Do dziś kojarzy mi się z dzieciństwem :) 


Składniki żurku:

wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia),
1 butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu,
kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy,
1 średnia cebula,
1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku, wtedy nie będzie potrzebny),
4 spore ząbki czosnku,
3 liście laurowe
6-7 ziaren ziela angielskiego,
majeranek, sól i pieprz do smaku.

Do rosołu wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. W tym czasie na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. (Jeśli używamy boczku, wtedy olej nie będzie nam potrzebny - na wolnym ogniu wytapiamy z niego tłuszczyk.) Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do kiełbasy lub boczku. Wszystko razem lekko podsmażyć i przełożyć do wywaru. Całość zagotować.
Zakwas dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się wywaru. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pamiętajcie, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne i zależą od Waszego smaku i gustu.



Do żurku świetnie pasują ugotowane na twardo jajka. Można też podać go z dodatkiem ziemniaków utłuczonych z przysmażoną cebulką.

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

13

Moooni pisze...

Uwielbiam żurek i gotuje go właśnie w ten sposób. Polecam każdemu. Pycha..

Grażyna J pisze...

Uwielbiam żurek z kiełbasą :-)

witchqueen pisze...

mniam!

Tanika i Wojtas pisze...

Mniam, mniam, na taką pogodę, która obecnie króluje, żurek dobrze zrobi ;)

Anna W pisze...

Kocham żurek! Ale jak zrobiłam go Szanownemu Małżonkowi to mu wybitnie nie smakował. Ja się pytam - jak można nie lubić żurku na zakwasie?! On najchętniej by robił tylko taki z torebki... :/

nietylkopasta.pl pisze...

Zapraszam do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

Żurka jeszcze nie robiłam, zawsze mi sie wydawało, że to wyższa szkoła jazdy :)

Julka@ pisze...

Jeju wygląda super :)
i pewnie smakuje :)
ZAPRASZAM CIEPLUTKO DO SIEBIE
http://my-daily-life-4you.blogspot.com/

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Zurek jest pyszna zupa, a najlepszy z domowym zakwasem:-)

dakota pisze...

żurek to ja mogę zawsze i w każdych ilościach ;) uwielbiam!

Małgorzata K pisze...

zaglądałam już :) kusisz, oj kusisz :)

Małgorzata K pisze...

a ja myślałam, że mało kto lubi żurek ;)

Kasia Cukier pisze...

Gosiu, uwielbiam taki żurek ;) i kiełbaska i jajeczko mmm :) zrobiłam się głodna ;)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl