×

Zraziki babci Zuzanny

Babcia Zu (jak Ją po cichu nazywamy między sobą ), to wyjątkowa kobieta. Ma już "troszkę" lat, ale mimo to jest niesamowicie energiczną kobietą. Jej rówieśnice nazwałabym staruszkami - Jej nigdy w życiu tak nie nazwę. Babcia ma określone wyraźnie poglądy polityczne i raczej nie zgadzamy się w tej kwestii. Jednak nie ma między nami kłótni. Ona nigdy nie mówi, że "młody to głupi", zawsze każdego tłumaczy. Swoim najbliższym nieba przychyliłaby. Jej nie da się nie uwielbiać. Acha, kondycję to ma taką, że w wyścigu z Nią bym nie stanęła ;) No cóż, krótko mówiąc: super kobieta :)
Babcia Zu fantastycznie gotuje i piecze. Często inspiruje mnie swoimi pomysłami. A że dzwonię do niej codziennie, to zdarza się  że zmieniam plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :)



Składniki na 4 sztuki:
około 60 dkg karkówki,
1 jajko,
1/3 opakowania serka feta,
szczypiorek,
1 mała cebula,
sól, pieprz - do smaku,
mąka do oprószenia, 
około 3 łyżki oleju do smażenia,
4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania.

Mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy.
Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek.
Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą.



Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju. 


Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko przesmażamy. 
Następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.

Powstałym z duszenia sosem polewamy mięso. Nie ma potrzeby zagęszczania go niczym.



Takie cuda gotuje moja ukochana babcia Zuzanna :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

21

Salvador Dali pisze...

rzadko jadam takie obiad, ale baardzo je lubię:)

Aleksandra A. pisze...

Wygląda nieziemsko :)

Aggie S pisze...

coś pysznego nie mam wątpliwości :)

Jag Nie pisze...

to kiedy jedziemy do babci ??:-D

Małgorzata K pisze...

następny weekend? :D

Kobiety w sieci pisze...

Z fetą jeszcze nie jadłam :)
tyle tego proponujecie, że już nie wiem co wybrać. Zycie za krótkie :)))

Małgorzata K pisze...

musisz do mnie wpaść na wyżerkę ;)

ila pop pisze...

ale kusisz!! żołądek wola o jedzonko ;)

frambuesa pisze...

Kochana a ja tak głodna siedze a nie jestem w stanie dzisiaj nic przełknąć :P

Myszka pisze...

mega apetyczne zraziki i to na dodatek z karkówki - poemat :)

Jag Nie pisze...

Następny mi nie pasuje poczeka babcia za mną jeszcze trochę ?? :-D

Ava Valk pisze...

Baaardzo pysznie i pięknie. Zapraszam do konkursu, szczegóły u mnie.

Małgorzata K pisze...

powiedziała, że poczeka, ale masz się sprężać :D

Małgorzata K pisze...

odchudzasz się?? :D

Małgorzata K pisze...

karkówka to bardzo wdzięczne mięso, nie uważasz? :)

Małgorzata K pisze...

byłam :) zagłosowałam ;)

Żaneta Zielińska-Łuczyk pisze...

bosko wyglądają ... a pewnie jeszcze bardziej smakują. Wypróbowałam już kilka Twoich przepisów. Każde z tych dań było niesamowicie bajecznie smaczne

Małgorzata K pisze...

dla takich słów warto prowadzić bloga :)

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Ja tez kiedys takie robilam i uwielbialam:-) Teraz, jak moze juz wiesz, nie jem miesa, ale musze przyznac, ze Twoj przepis przywolal mile wspomnienia:-)

Kasia Cukier pisze...

jejku, to coś dla mnie :) uwielbiam takie mięsko :) pychaaaa ;)

czarnulka25 pisze...

jej jak smacznie

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl