×

Tarta z papryką na otrębach

Papryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.



Ciasto:
20 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
szczypta soli,
5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich.

Farsz:
2 kolorowe papryki,
1 cebula,
4-5 ząbków czosnku,
3 łyżki oliwy lub oleju,
1 łyżeczka suszonego tymianku,  
1 łyżeczka suszonego estragonu,
sól, pieprz - do smaku,
1 szklanka naturalnego jogurtu,
2 jajka,
około 10 dkg żółtego sera.


Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny.

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne ze środka i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć lekko cebulę, dodać czosnek i paprykę. Przez kilka minut smażyć na większym ogniu. Dodać estragon, tymianek sól i pieprz. Wymieszać i odstawić.

Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni. Podpiec do lekkiego zrumienienia.



Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie otręby, a na nie nałożyć farsz paprykowy.
Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem.



Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera.



Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem.

Smacznego!

  • Disqus
  • Facebook

24

Monika Miczek pisze...

mniam:*

Testerka pisze...

Na pewno pycha, ale ja oczywiście dodałabym jakieś mięsko :)

Kasia Cukier pisze...

bardzo fajna propozycja ;) nie jadłam jeszcze tarty na spodzie otrębowym :P chyba wpadnę do Ciebie na taki obiadek :P

Malinowa Chatka pisze...

Smakowita, spróbuję zrobić, ale dodam paprykę marynowaną, troszkę już mi zalega w lodówce, a też nie mam chęci na leczo.

Klaudia pisze...

Tarta na słono - pychotka :)

Małgorzata K pisze...

ale miało być wegetariańsko :D

Małgorzata K pisze...

wpadaj Kasiu :) będę mogła odpytać Cię z Twoich sekretów kuchennych :)

Małgorzata K pisze...

czasem konieczność "zagospodarowania" czegoś jest najlepszą inspiracją :)

Małgorzata K pisze...

oj tak :) pychotka :)

ila pop pisze...

pyszności! :)

nuneczka1991 pisze...

Proste danie, ale jakoś za papryką nie przepadam :D

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

Ale fajny pomysł, brzmi bardzo smacznie.

Alicja P pisze...

Ostatnio pomysł pt. "tarta na obiad" ciągle chodzi mi po głowie. Twoja wygląda pysznie :))
Pozdrawiam i z chęcią zaobserwuję :)

Małgorzata K pisze...

Alu, chciałam zajrzeć do Ciebie, ale nie udało mi się :(

frambuesa pisze...

A ja taka głodna siedze :(

Małgorzata K pisze...

wpadaj do mnie :) tarty już nie ma, ale coś innego w piecyku siedzi ;)

Anula pisze...

Wygląda jak pizza:)Rewelacja!

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Uwielbiam tarty, a ta wyglada oblednie:-)

Salvador Dali pisze...

mistrz! Trzeba podobną zrobić, mmm;)

Kam cia pisze...

z otrębami... ciekawy pomysł :). Musi być przepyszna :)

Aleksandra A. pisze...

Ale pysznie wygląda! I można przemycić TŻtowi otręby! <3

Kobiety w sieci pisze...

Ojej, mam ochotę zrobić. Ostatnio szukałam formy do tarty ale były tylko wykrzywione metalowe. Muszę zdobyć najlepiej szklaną.

May. pisze...

cudowny blog, będę wpadać częściej :))
+obserwuje; *

maymiodek.blogspot.com

Małgorzata K pisze...

ja czasem wykorzystuję szklane naczynie żaroodporne albo wykładam papierem do pieczenia zwyczajną blaszkę do pieczenia

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl