×

Pizza z serem pleśniowym i cebulą

Niewiele osób nie lubi pizzy, ale chyba większość woli ją zamówić z dostawą do domu. Ja nie przepadam za kupioną pizzą, a już w ogóle nie lubię tych mrożonych, kupowanych w sklepach. Od wielu lat sama przygotowuję ją w domu z najróżniejszymi dodatkami. Czasem jest to pizza na grubym, puszystym  spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka i krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. 



Składniki ciasta:
2 szklanki mąki + mąka do podsypywania,
pół szklanki ciepłego mleka,
3 dkg drożdży,
pół łyżeczki soli,
płaska łyżka cukru,
3-4 łyżki oliwy,
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 duży ząbek czosnku.


Drożdże włożyć do miski, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Po kilku minutach drożdże "roztopią się". Mleko podgrzać lekko i wlać do drożdży. Wsypać szklankę mąki i wymieszać wszystko. Odstawić przykryte do podrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagnieść elastyczne, nie za luźne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.



Sos na pizzę:

ok. 2/3 szklanki gęstego soku/przecieru pomidorowego,
pół łyżeczki soli,
duża szczypta cukru,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
świeżo zmielony pieprz,
średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby się  "przegryzły".

Farsz:
200 g miękkiego sera dojrzewającego,
1 średnia cebula.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w  kostkę, ser również, lecz w nieco większą. Na sosie rozłożyć cebulę, a niej ser. 


Pizzę odstawić na 15 minut do podrośnięcia, a następnie wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec do zrumienienia, około 20-25 minut.


Mała rada: jeśli kiedyś zostanie Wam kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci na smaku.


Smacznego!

Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK <
  • Disqus
  • Facebook

20

Aleksandra A. pisze...

Ależ mnie naszła ochota na pizzę.... *.*

Paulina S pisze...

mniam, ale smakołykami kusisz :*

frambuesa pisze...

Uwielbiam ser w każdej postaci ! Mogłabym go jeść i jeść i jeść :D Ach - u mnie dzisiaj na obiad spaghetti ;)

balsamowo pisze...

O proszę, u mnie też dziś pizza, ale z pomidorami, kurczakiem i rukolą :) Bardzo mi się podoba Twój pomysł na dodanie ziół do ciasta, nigdy tak nie robiłam, dzisiaj spróbuję :)

Kasia Cukier pisze...

jejku, jejku, ale mi się pizzy zachciało :) wygląda pysznie :) a nie jadłam jeszcze z serem pleśniowym :)

Basia Blondineczka pisze...

ehhh a ja jestem na diecie :( Ale mi narobiłas smaka!

Paula R pisze...

o jaaaa.... ale bym zjadla taka!!!!

a jaki to ser?:)

Małgorzata K pisze...

do tej pizzy użyłam Valbon Rouge :)

Małgorzata K pisze...

od dawna do pizzy dodaję ziół i czosnku :) bez porównania lepsza jest :)

Małgorzata K pisze...

spaghetti z serem jest pyszne :)

Anula pisze...

Genialna ta pizza!

Orcia pisze...

Uwielbiam pizze! Sama robię odchudzoną z kalorii jak się da. Ale taka z serkiem pleśniowym jest mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm niebo!

SylwiaS kierunekzdrowie pisze...

Kocham domowa pizze, a taka z gorgonzola i szpinakiem najbardziej na swiecie. Wlasnie mi o niej przypomnialas:-) Twoja wyglada tak apetycznie i cudownie, ze az slinka leci:-) Szkoda, ze nie moge podkrasc kawaleczka:-)

Małgorzata Kamila Mansini pisze...

Ale bym zjadła:)

ila pop pisze...

uwielbiam domowe pizze :) ale takiej nie jadłam jeszcze

Maciek Mis pisze...

Świetny przepis! Dzięki! Szczególnie za przepis na ciasto, bo bardzo przypomina mi to fajne z Dominium ;)

Małgorzata K pisze...

Orciu, czasem można zaszaleć :)

Małgorzata K pisze...

liczę, że jak zrobisz sam, to dasz znać czy smakowała :)

Aggie S pisze...

Zrobiłam dzisiaj pizze według twojego przepisu na ciasto i pierwszy raz wyszła mi tak mega pyszna :) Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko znikła :)

Małgorzata K pisze...

to najmilsze, co można przeczytać w komentarzu :****

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl