×

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta

Bakłażan czyli owoc psianki podłużnej lub oberżyna. Mniej znany jest jako gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Pochodzi z Chin, Egiptu i Indii. W Polsce uprawiano go od XV wieku, ale do wieku XIX był tylko ozdobą. W chwili obecnej bakłażana na masową skalę hoduje się głównie w Bułgarii, Włoszech, Grecji i Francji.

Nie zauważyłam w swoim otoczeniu, aby bakłażan był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy.




Składniki:
1 średni bakłażan,
około 20-25 dkg. mielonego mięsa,
1 średnia cebula,
2 średnie pomidory,
1/2 sera feta,
4 ząbki czosnku,
ostra papryka mielona
rozmaryn,
sól,
2-3 łyżki oliwy lub oleju.

Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą i odstawić na 10-15 minut, żeby bakłażan puścił sok. Wraz z sokiem wyjdzie z niego goryczka. Po tym czasie opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury około 180  stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. 



Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety. Na fetę położyć mięso, a na nie resztę fety. Na fecie ułożyć plastry pomidora posypanego odrobiną soli i rozmarynu.



Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilkanaście minut - aż pomidor się zapiecze lekko.


...posypany szczypiorkiem i z dodatkiem chrupiącej bułki jest pyyyyychaaaa....


Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

22

KosmetyczkaAni pisze...

Pyszności :)

Aswertyna pisze...

akurat glodna jestem :D przed autobusem pojde do Maca :D ha Gosia przyjedz do mnie ugotuj mi coś :D

SpiralShe pisze...

Kocham tą wersję, szkoda tylko że mój TŻ nie przepada za baklażanami, i wyjada wszystko prócz nich ;) gorzej niż male dziecko

dream7 pisze...

Ale pyszności ;) Uwielbiam fete ;)

Alicja P pisze...

Uwielbiam każdy z podanych składników. To danie na pewno zaszczyci mój stół w najbliższym czasie :)

Aleksandra A. pisze...

Mniam... <3

Kasia Cukier pisze...

oj moje smaki :) uwielbiam takie dania :) wpraszam się na obiad :)

Kobiety w sieci pisze...

Faktycznie rzadko jadam, częściej kabaczek. Trzeba nadrobić :)

Testerka pisze...

Ja częściej jem cukinię zapiekaną, ale tego przysmaku też muszę spróbować :)

Aska gotuje pisze...

oj Goska wpadłam dosłownie na moment zerknąć szybko co nowego,dobrego się pojawiło:),ale uciekam bo nie wytrzymam:)Kocham jeść, ale nie mogę:( muszę wytrzymać muszę wytrzymać....:(dieta buziaki zostawiam :)

Luka Li pisze...

Bardzo fajne, reprezentatywne danie:) No i musi być pyszne!

Małgorzata K pisze...

no dobra, pakuję się, za godzinę jestem ;)

Małgorzata K pisze...

bo mężczyźni to czasem małe dzieci ;)))))

Małgorzata K pisze...

ja też :)

Małgorzata K pisze...

Kasia, czekam na Ciebie :)

Małgorzata K pisze...

smacznego, dziewczyny :)

Małgorzata K pisze...

a ja nie pamiętam, kiedy jadłam kabaczek :)

Małgorzata K pisze...

spróbuj i napisz jak smakowało :)

Małgorzata K pisze...

Asik, ja Cię podziwiam za to samozaparcie :)

Małgorzata K pisze...

jest bardzo pyszne :)

Katarzyna Kozubowska pisze...

Wygląda pysznie, to na pewno musi być smaczne :)

czarnulka25 pisze...

ja mało za bakłażanem przepadam, ale wygląda smakowicie :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl