×

Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek

Sambal oelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos - przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula?





Składniki:
około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej),
1 większa cebula,
2 łyżeczki sambal oelek,
około 3/4 szklanki soku pomidorowego,
sól.


Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy.



Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka i kolejną warstwę mięsa, które również smarujemy sambal oelek. 


Na wierzch wylewamy sok pomidorowy. 


Naczynie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni. Zapiekamy przez około 60-70 minut.



Tak przyrządzone mięsko jest bardzo aromatyczne i przede wszystkim kruche.  Dzisiaj podałam je z makaronem razowym lecz smakuje również z ryżem czy ziemniakami.
Smacznego!


p.s. jeśli nie macie pod ręką sambal oelek to przyprawcie mięso ostrą sproszkowaną papryką :) też będzie pyszne :)



Przepis pierwotnie zamieściłam w serwisie Trendy Kosmetyczne, który prowadzi Malina i którą jak zawsze serdecznie pozdrawiam. 
  • Disqus
  • Facebook

15

czarnulka25kosmetyki pisze...

a jakie jeszcze mięsko pasuje?
wygląda smakowicie

Joanna Ł pisze...

wygląda pysznie! :)

Małgorzata pisze...

ja robiłam z szynką, schabem i karkówką :)

Szana pisze...

toż mi smaku narobiłaś :P

ruda pisze...

Wygląda super, ale dla mnie chyba za ostro :)

Aswertyna pisze...

zamawiam jais przepis na kurczaczkowe filety :) bo juz moje wszystkie mi sie przejadly :)

Małgorzata pisze...

poproszę sprecyzować co byś chciała albo czego nie ;)

Sylwia S pisze...

Juz nie jadam takich rzeczy, ale wyglada bardzo apetycznie na Twoim talerzu:-)

Ewa Jakubowska pisze...

Ooo taką szyneczkę to bym sobie zjadła i jeszcze sambal oelek wow super sprawa :)

Joanna Dzinnik pisze...

Gosiu! Ty znowu kusisz pysznościami:)Pozdrawiam

mixoflife pisze...

Lubię ostre i pikantne potrawy - chętnie spróbowałabym tej :)

Aleksandra A. pisze...

To jeszcze podaj przepisy na "jak przeżyć na resztkach i sosie pomidorowym", a będę Cię po rękach całować. Od niedzieli będę robić za gospodynię domową i szczerze się obawiam gotowania! Szczególnie, że mam tylko ryż, ziemniaki, makaron i sos pomidorowy... no i może pierś z kurczaka znajdę. Ale ile można robić spagetti? (Chociaż TŻ nie narzeka, bo lubi ;p)

Tanika i Wojtas pisze...

Mnom, mnom, ale ostro!!! Uwielbiamy ostrości Małgorzatko, wypróbuję jak kupię ten sos ;)

Kasia Cukier pisze...

rewelacja :) danie wygląda pysznie ;)

Luka Li pisze...

Podoba mi się to danie! Lubię pikantne potrawy, więc na pewno by mi smakowało:)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl