×

Kruche rogaliki drożdżowe

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;)



Składniki:
1/2 kg mąki,
10 dkg cukru,
pół kostki margaryny,
szczypta soli,
5 dkg drożdży,
1/2 litra mleka.


Drożdże utrzeć z łyżką cukru, dodać szklankę ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce  (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy.


Składniki:
cukier puder,
cytryna.

Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. 




Ja swoje rogaliki po polukrowaniu lekko obsypałam brązowym cukrem.
Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

10

Aswertyna pisze...

kiedys je robiłam :D pyszne sa na ciepło <3

nuneczka1991 pisze...

moja mamusia robi takie z marmoladą wieloowocową, uwielbiam je :)

Lenka Niki pisze...

W podstawówce na technice robiliśmy takie, były pyszne:)

Michałosia pisze...

Moja mama często takie robi. Do środka po za owocami i dzemem wkałda jeszcze masę makową taką jak do makowca:-)

ila pop pisze...

wygladają przepysznie!

Ewa Jakubowska pisze...

Uwielbiam takie rogaliki :)

Joanna Dzinnik pisze...

małe śliczności:) fajne jest to ze można w nie włożyć co tylko dusza zapragnie marcepan, twarożek,owoce sezonowe itd

Paula R pisze...

wygladaja uroczo! :) małe cudeńka:)

Kasia Cukier pisze...

jakie zgrabniutkie :) wlasnie dzis dostalam od mamy takie rogaliki z marmolada ;) pychotka ;)

czarnulka25kosmetyki pisze...

ja bym tam marmolady napchała :D

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl