×

Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami

Wiosna idzie, idzie i...dojść nie może. Tęsknimy za słońcem, świeżymi warzywkami, prawda? Marzą mi się moje ukochane sałatki z pachnących pomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie?




Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. 



Składniki galarety:
około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw
żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu
ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler,
groszek konserwowy
ogórki konserwowe
cieniutko pokrojona w plastry szynka
jajka ugotowane na twardo
zielona pietruszka

Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał. Następnie układać partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać i zalewać następną. Brzmi skomplikowanie? Mam nadzieję, że nie :)



Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.



  • Disqus
  • Facebook

21

Marzena Próchniak pisze...

Wygląda wspaniale, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :) Od razu zrobiłam się głodna :)

Malinowa Chatka pisze...

Zrobiłam taką na Świeta, dodałam troszkę papryki konserwowej-pycha.

ruda pisze...

Ale pysznie wygląda!!

Ava Valk pisze...

Prawdziwa ręka mistrza, podziwiam.

angelisia.k pisze...

Pyszności! Zjadłabym... :)

Anula pisze...

Wygląda rewelacyjnie. Takimi kolorowymi potrawami może przepędzimy w końcu tą wstrętną zimę!

Joanna Dzinnik pisze...

Gosiu wspaniała galaretka! kolorowa i apetyczna,pięknie Ci wyszła!

Lenka Niki pisze...

Wygląda obłędnie:)))

kasia72282 pisze...

Mmmniam ♥

Małgorzata Margaretka pisze...

Pięknie wygląda :) Uwielbiam taką galaretę :)
Muszę zrobić, bo nie przeżyję ;P


Jeśli masz ochotę, zapraszam po wyróżnienie:
http://przepisownik.blogspot.com/2013/04/wyroznienie-u-orci.html

czarnulka25kosmetyki pisze...

Gosiu będziesz mi pomagała jak będe ja robić :P wygląda cudnie

Małgorzata pisze...

Marzenko, ja bym chciała umieć umalować się tak jak Ty :)

Małgorzata pisze...

Mistrzyni, dziękuję za komplement :)

Małgorzata pisze...

akysz! zgiń! przepadnij!
:D
podobno wiosna już tuż tuż ;)

Małgorzata pisze...

dziękuję Małgosiu :****

Małgorzata pisze...

jasne, ze pomogę :) krzycz jakby co, tylko głośno ;)))

witchqueen pisze...

to lubię, własnie mam się brać w week za galaretkę:)Cieszę się, że zajrzałam na Twojego bloga:d!

SpiralShe pisze...

chodziła za mną taka galareta, chodzila, teraz zobaczyłam u Ciebie i znów chodzi, chyba zrobię;)

Marta Kostecka pisze...

A ja tak sobie myślę, że warto nagotować takiego mocnego wywaru, żeby żelatyna nie była potrzebna. Sporo pracy, ale wygląda super :)

Małgorzata pisze...

masz rację, byłoby zdrowiej, ale z kurczaka (lub kury) to trochę trudno mi utrafić, żeby wyszła galaretka, a z nóżek to u mnie w domu nie za bardzo lubią :)

Kuchnia i Podróże pisze...

przepysznie wygląda, lubię takie galaretki

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl