Obserwuj bloga przez email

Ciasto karmelowe

Bardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy  zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.




Ciasto:
1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem   dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.

Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki, nie dodajemy mleka.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.

Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową.

Polewa karmelowa:



Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru, karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł. Powinien być gorący, ale nie skwierczący. Wlewam około 2/3 szklanki mleka i stawiam na małym ogniu. Na dnie garnka utworzy się szklista i twarda powłoka, która rozpuści się w mleku. Gotujemy przez około 10 minut odparowując nadmiar wody z mleka. Następnie dodajemy 4-5 łyżek masła, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż polewa nabierze odpowiedniej gęstości. Pamiętajmy, że po przestygnięciu będzie ciut gęstsza.

Jeśli chcemy sprawdzić gęstość, wlewamy odrobinę na zimny talerz i przechylamy go lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi o zobaczymy jak bardzo zgęstniała.

Smacznego!

Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne.

p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką :) 

13 komentarzy:

  1. Już wiem co podam na deser jak przyjadą znajomi na majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i przez Ciebie zachciało mi się slodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, będę próbować - moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam budynie krówkowe i karmel :) na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam samo ciasto, w wersji "czekoladowa" [w śmietankowej wyszedł straszny zakalec], zalałam czekoladą i wszystkie Cholery w domu uszczęśliwione na maxa :D
    a że prosty i małoskładnikowy to przepis, to użyczam go sobie :)

    ściski czekoladowe :) Cholera Naczelna / 4cholery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. no to liczę, ze weźmiesz udział w konkursie :) jak n razie nikt nie chce zegarka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. rzuciłam słodycze, bo tylko to pomaga mi z 44 wbić się w 42, bo o 40 sprzed 15 lat to już przestałam marzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja już wiem, co upichcę :) Zrobię ciasto ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeboskie!
    Wszyscy chcą przepis na ciasto, który jest niesamowicie szybki i smaczne, a przy tym tanie (składniki nie kosztują dużo). Polewa karmelowa podobnie, chociaż coś pokręciłam i nie zastygła tak jak należy. Nie szkodzi, nadaje się do wyjadania łyżeczką z rondelka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uważam, że nie zawsze musi wyjść idealnie, zeby smakowało ;)
      cieszę się, że to ciasto nie rozczarowało Cię smakiem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...