×

Ciasto karmelowe

Bardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy  zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.




Ciasto:
1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem   dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.

Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki, nie dodajemy mleka.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.

Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową.

Polewa karmelowa:



Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru, karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł. Powinien być gorący, ale nie skwierczący. Wlewam około 2/3 szklanki mleka i stawiam na małym ogniu. Na dnie garnka utworzy się szklista i twarda powłoka, która rozpuści się w mleku. Gotujemy przez około 10 minut odparowując nadmiar wody z mleka. Następnie dodajemy 4-5 łyżek masła, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż polewa nabierze odpowiedniej gęstości. Pamiętajmy, że po przestygnięciu będzie ciut gęstsza.

Jeśli chcemy sprawdzić gęstość, wlewamy odrobinę na zimny talerz i przechylamy go lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi o zobaczymy jak bardzo zgęstniała.

Smacznego!

Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne.

p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką :) 
  • Disqus
  • Facebook

13

Moooni pisze...

Już wiem co podam na deser jak przyjadą znajomi na majówkę :)

Aswertyna pisze...

i przez Ciebie zachciało mi się slodyczy :)

Pigeons Beauty pisze...

oj, będę próbować - moje smaki!

Tanika i Wojtas pisze...

Ojej! Jutro robię ;) Pycha!

Ervisha pisze...

Fajne te ciacho :D

frambuesa pisze...

Uwielbiam budynie krówkowe i karmel :) na pewno by mi posmakowało :)

4cholery / Cholera Naczelna pisze...

Zrobiłam samo ciasto, w wersji "czekoladowa" [w śmietankowej wyszedł straszny zakalec], zalałam czekoladą i wszystkie Cholery w domu uszczęśliwione na maxa :D
a że prosty i małoskładnikowy to przepis, to użyczam go sobie :)

ściski czekoladowe :) Cholera Naczelna / 4cholery.blogspot.com

Małgorzata K pisze...

no to liczę, ze weźmiesz udział w konkursie :) jak n razie nikt nie chce zegarka ;)

Aleks Seb pisze...

rzuciłam słodycze, bo tylko to pomaga mi z 44 wbić się w 42, bo o 40 sprzed 15 lat to już przestałam marzyć :D

Aleksandra A. pisze...

To ja już wiem, co upichcę :) Zrobię ciasto ;p

witchqueen pisze...

mmmmmmmmm..

Rausa pisze...

Przeboskie!
Wszyscy chcą przepis na ciasto, który jest niesamowicie szybki i smaczne, a przy tym tanie (składniki nie kosztują dużo). Polewa karmelowa podobnie, chociaż coś pokręciłam i nie zastygła tak jak należy. Nie szkodzi, nadaje się do wyjadania łyżeczką z rondelka;)

Małgorzata K pisze...

uważam, że nie zawsze musi wyjść idealnie, zeby smakowało ;)
cieszę się, że to ciasto nie rozczarowało Cię smakiem :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl