×

Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole

Znowu będzie bazylia z cytryną :) zakochałam się po prostu w tym połączeniu smaków :) Na obiad miały być devolay'e, ale kiedy spojrzałam w kierunku doniczki z bazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii.




Składniki: 
2 piersi z kurczaka,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć),
4-5 łyżek zimnej wody,
sól, świeżo zmielony pieprz,
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego.

Piersi posiekać drobniutko lub zmielić. Dodać bazylię, skórkę cytrynową, sól i pieprz, a następnie zimną wodę i wyrobić dokładnie masę. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki. 



Najsmaczniej byłoby ugotować pulpeciki na rosole, ale można obyć się bez niego. Jeśli nie mamy rosołu, wtedy wystarczy zagotować wodę (około 1 litra) z listkami laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Żeby wywar był bardziej esencjonalny możemy dodać porcję włoszczyzny: warzywa obieramy, myjemy i kroimy w średnie kawałki. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa możemy wykorzystać potem na przykład do przygotowania sałatki jarzynowej. 
Jeśli ktoś lubi aromat cytryny, do wywaru można dodać 2-3 paseczki takiej skórki. Ja obieram cytrynę nożykiem do obierania warzyw, wtedy wiem, że skrawam tylko żółtą część skórki.

Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.
Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) 



Smacznego!

p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!

Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK!
  • Disqus
  • Facebook

13

Joanna Dzinnik pisze...

Pięknie wyglądają te Twoje klopsiki:)apetycznie tak ze, czuje ich aromat:)świetne

ila pop pisze...

proste a jakie bajeczne!

Małgorzata pisze...

zapach jest faktycznie cudny :) taki bardzo rześki :)

Małgorzata pisze...

proste, szybki i zaskakująco pyszne :)

frambuesa pisze...

Cudownie się prezentują i zapewne tak też smakują ;)
Jejku domowy makaron - jadłam go tylko jak byłam mała :( Zaproś mnie do siebie ;)

pani domu pisze...

Całe szczęście że już jestem po kolacji bo musiałabym iść i grzebać q lodówce takiego smaka mi narobiłaś..

Małgorzata pisze...

zapraszam ;) ale zmywasz po jedzeniu :P

Małgorzata pisze...

zaczekam jeszcze ze dwie godziny i wyśle Ci coś na maila, to na pewno polecisz do lodówki ;)))))

Kasia Cukier pisze...

rewelacja :) piękne zdjęcie ;) muszę wypróbować tego połączenia :)

Myszka pisze...

fajny pomysł i śliczne pulpeciki takie okrąglutkie - równiutkie :)

Ewa Jakubowska pisze...

Jaki super wieniec . Gdy znajdę chwilę czasu to napewno zrobię :)

Anonimowy pisze...

witam! wspaniała strona i cudowne przepisy, spisałam sobie kilka między innymi gołąbki, które zrobię jutro, ale mam pytanie czy piersi mają być dwie podwójne czy jedna cała? pozdrawiam rysiaa

Małgorzata K pisze...

Witaj Rysiu :) pisząc "pierś" mam na myśli zawsze pojedynczą :)
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl