×

Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli


Lubicie tortillę? Ja też :) Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca.
Inspiracją dla mnie była Ava Valk, u której natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam ;)





Składniki na pastę:
1 puszka czerwonej fasoli,
1 duża cebula,
5 ząbków czosnku,
200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),
3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
5 łyżek oliwy,
ostra papryka mielona, sól - do smaku.

Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć krótko. Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła prowansalskie. Dusić ma małym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą i papryką. Zmiksować w blenderze na gładką masę. Spróbować i ewentualnie doprawić :)

Kiedy pasta jest gotowa, a placki upieczone, bierzemy się za zawijanie tortilli. Oto moje składniki:


sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, czerwona cebula

Na placku rozsmarowujemy pastę fasolową, a następnie układamy składniki nadzienia - według smaku i gustu. Na składniki nakładamy sos czosnkowy.


Placek z nadzieniem najpierw zakładamy na dole, żeby utworzyć kieszonkę. Mamy wtedy pewność, ze nadzienie nie wypadnie nam dołem.
Placek dość ciasno zawijamy. Jeśli zrobicie własnoręcznie placki z przepisu, jaki podałam wcześniej > KLIK <, to gwarantuję, że da się je ciasno zwinąć bez porozrywania. Z plackami kupionymi w sklepie różnie bywa.




Dół gotowej tortilli możemy owinąć papierową serwetką.

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

19

pani domu pisze...

Małgosiu - wsiadam w samochód i jadę na obiad do Ciebie :)

Małgorzata pisze...

obawiam się, że zdążysz na bardzo późną kolację, ale z sympatii dla Ciebie zostawię kilka tortilek i będę czekać ;)))

Sylwia pisze...

Takiej tortilli jeszcze nie jadłam :)

Małgorzata pisze...

ja już tak mam, ze lubię po swojemu wszystko ;) taka tortilla jest smaczna i zdrowa :)

frambuesa pisze...

Uwielbiam domowe tortille ,aczkolwiek u mnie placki zawsze kupowane ;)

Kurczakowa pisze...

Mniam, wygląda przepysznie!!!

ila pop pisze...

zaraz po świętach będę robić takie pyszności serwujesz! :) wesołych i pogodnych świąt życzę

Kasia Cukier pisze...

Gosiu, bardzo ciekawy sposób na tortillę :) aż jestem ciekawa smaku ;) wesołych i pogodnych świąt :)

Ewa Jakubowska pisze...

Ja robię tradycyjnę tortille tyle , żę w cieście naleśnikowym . Jestem ciekawa smaku tej smakowitej pasty :)

Kobiety w sieci pisze...

Oho, smacznego... i zapachniało gorącym Meksykiem

Michałosia pisze...

o tortilla to jedna z tych rzeczy która potrafię zrobić:-)
Wygląda pysznie:-)

Salvador Dali pisze...

uwielbiam tortille, ta musi być genialna! :)

Zwyczajna mama pisze...

od dłuższego czasu nachodzi mnie na zrobienie takiego cuda :) ale jakoś nie mogę się zmobilizować ;)

Lusia pisze...

Mniam, dawno nie jadłam:)

ruda pisze...

Bardzo lubię, ale tylko z domowymi plackami. Mój Mąż robi najlepsze :)

czarnulka25kosmetyki pisze...

uwielbiam tortillę chyba muszę się po warzywa wybrać i zrobić :D

Kinga pisze...

właśnie szukam inspiracji do przygotowania kolacji, Twój przepis to chyba najlepszy pomysł na wegetariańską tortillę jaki widziałam!

Małgorzata K pisze...

dziękuję :)
życzę, aby smakowała i nie rozczarowała :)

Anonimowy pisze...

witam, ja kupuje placki w biedronce, są tanie i bardzo dobre, podgrzewam na patelni z 1 i 2 strony bez tłuszczu aż staną się miękkie, ok 1 min z każdej strony, najpierw składam w rożek, zawijam spód, potem do środka wrzucam pokrojone: sałatę lodową, paprykę, pomidora, cebulę - co warstwę zalewam sosem czosnkowym (jogurt, dużo czosnku, sól, pieprz, szczypiorek, pietruszka, ostra papryczka, ocet balsamiczny) - warstwy upycham łyżką. Mam też wersję z fasolą: fasola z puszki miksowana bez podgrzewania z solą, pieprzem, jogurtem, czosnkiem, ostrą papryczką, rozsmarowuję na placku, dodaję sałatę, cebulę, pomidory... mniam.....

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl