×

Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą

Sałatki, które najchętniej przygotowuję, to te z serii "na winie" czyli co-się-nawinie-to-do-sałatki. Taka sałatka pozostawia swobodę i pozwala na improwizację, która zapobiega nudzie w kuchni. 
Poniższą sałatkę jadłam pierwszy raz u koleżanki wiele lat temu. Zasmakowała mi, więc troszkę ją zmodyfikowałam. Wszystkie podane proporcje są orientacyjne, każdy sam niech ją zestawi według swojego gustu.




Składniki:

upieczone i przestudzone mięso z kurczaka, najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smaku

puszka czerwonej fasoli

ugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego)

ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

keczup (kilka łyżek)
majonez (2-3 łyżki lub wcale)
sól i pieprz do smaku
sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie)

Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może być zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać.


Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :)






Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

20

KosmetyczkaAni pisze...

Ale pysznie wygląda!
Chyba zrobię taka na sobotnie "jajeczko" ze znajomymi.
A może polecisz mi jakiś fajny przepis na(w miarę)szybkie danie z mięskiem...niestety mężczyźni zażądali mięsnego "podkładu" ;)

Małgorzata pisze...

proponuję:
http://daylicooking.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-piersi-kurczaka-z-papryka.html
albo
http://daylicooking.blogspot.com/2013/02/drobiowy-szaszyczek-na-szybko.html
albo
http://daylicooking.blogspot.com/2013/01/hamburger-bardzo-domowy.html
życzę udanej imprezy :)

Pigeons Beauty pisze...

mniam, pycha! upieczonego kurczaka lubię też w sałatce z ananasem i kukurydzą :)

Lenka Niki pisze...

Czerwoną fasolkę wprost uwielbiam:) Ryż i kurczaka zresztą też, więc chyba się skuszę na taką sałatkę:)

Kobiety w sieci pisze...

wygląda apetycznie, zresztą sałatki bardzo lubię. :)

Sylwia S pisze...

Ja tez uwielbiam takie salatki, do ktorych wrzucamy co mamy:-) Czesto korzystam z tej metody:-)))

Anula pisze...

fajna ta sałatka nie jadłam takiej:)

ila pop pisze...

nie moge oglądac takich rzeczy bo zaraz głodna jestem :)

Aggie S pisze...

Proste i wyglądające na bardzo smaczne. Aż mi ślinka pociekła :)
Na pewno wypróbuję.

Zwyczajna mama pisze...

uwielbiam sałatki z kurczakiem :D

Monika Miczek pisze...

musze wypróbowac przepisu:)

Aleksandra A. pisze...

Ja za fasolą totalnie nie przepadam :) Ale jakbym zastąpiła kukurydzę ananasem, to tez byłoby smaczne, nie? ;)

Myszka pisze...

Uwielbiam wszystkie sałatki, prócz jarzynowej :) także i tą z chęcią bym już pałaszowała :)

Marta pisze...

sałatka na winie :) dobre! nie słyszałam
a jeśli chodzi o skład to jak najbardziej dla mnie, smacznie i szybko

Testerka pisze...

Pychota! :)

agnieszka skalik pisze...

Ja robiłam koktajl mięsny.
Ta wygląda apetycznie.

Ewa Jakubowska pisze...

Wygląda smakowicie :)

Andrzej W pisze...

Wspaniały dobór składników :)

Sylwia S pisze...

Jestem strasznie głodna - u mnie jest teraz 22:30, a jak zobaczyłam te zdjęcia to zgłodniałam jeszcze bradziej, kurcze:-)

Olka Loll pisze...

Nooo mama uwielbia sałatki wiec może się skusimy zrobić ta na święta też :D

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl