×

Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym

Walentynki kojarzą się z sercem, prawda? A najlepsze serce w kuchni to...serduszko drobiowe ;) Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) 



Składniki:
pół kilograma serduszek,
3 marchewki,
2 pietruszki,
ćwierć średniego selera,
pół małego pora,
100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,
sól, pieprz, 
6-7 ziaren ziela angielskiego,
2 większe listki laurowe,
3-4 łyżki masła,
ok. 2 łyżki mąki.

Serduszka oczyszczamy, a więc odkrawamy resztki żył z górnej części oraz przekrawamy wzdłuż i usuwamy pozostałe skrzepy krwi. Czynność mało apetyczna, ale konieczna, jeśli chcemy uzyskać smaczną potrawę. Po dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu serduszek, zalewamy je zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. 
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w cienkie talarki. Wszystko wrzucamy do serduszek, solimy i całość gotujemy również na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy przygotowujemy białą zasmażkę: masło topimy na patelni, na to wsypujemy mąkę i zaparzamy ją. Nie wolno dopuścić do zrumienienia mąki. Zasmażkę przekładamy do garnka z serduszkami i szybko mieszamy, żeby powstał sos, ale nie utworzyły się kluski. Gotujemy jeszcze przez chwilę i odstawiamy z ognia.
Doprawiamy całość pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy śmietanę.

Ja swoje serduszka podałam z kaszą jaglaną, którą pierwszy raz w życiu gotowałam i jadłam :) Polecam takie połączenie :) Pamiętajcie również, że proporcje, jakie podaję są orientacyjne :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

22

Jan Kowalski pisze...

Qrteczka normalnie slinotoczku koparkowego dostałem też tak zrobię kasza super pomydł podanie extra

Lenka Niki pisze...

Bardzo lubię takie dania, dla dzieci idealne:)

Elżbieta Dz. pisze...

Też używam serc, ale pierw muszę je dokładnie obrać ze wszystkich żyłek tłuszczu...najbardziej mi smakują z kaszą.

Kayah pisze...

Jak byłam dzieckiem to serduszka lubiłam, a teraz jakoś nie bardzo. Musiałabym sprawdzić wg takiego przepisu...
Pozdrawiam:)

Myotherworld pisze...

Fajnie Tu

Obserwuję i liczę na to samo ;*:D

Anonimowy pisze...

ja bardzo lubię serduszka zawsze wyławiam z rosołu hihihiih

ś.p. tata mojego kochanego męża zazwyczaj mi dawał :)
skusze się i zrobię

Małgorzata pisze...

Janie, a ja czekam na Twojego bloga :)

Małgorzata pisze...

ja też uwielbiam :)
moje dzieciaki jak były małe to zajadały się takimi potrawkami :)
niedługo wnukom będę gotować ;) hihihihi...

Małgorzata pisze...

Elu, dokładne oczyszczenie podrobów to podstawa :)
bez tego smakują raczej kiepsko ;)

Małgorzata pisze...

a próbowałaś w sosie chrzanowym?

Małgorzata pisze...

serduszko z rosołu...mniammm.... :)

nuneczka1991 pisze...

Uwielbiam serduszka i sos śmietanowy, tego połączenia jeszcze nie próbowałam ale wydaje się stworzone dla mojego podniebienia...szkoda, że u mnie w domu nie ma więcej fanów takich smakołykow i sama musiałabym jesć taką wielką porcję :(

Małgorzata pisze...

Zrób pojedynczą, tylko dla siebie. Może się skuszą jednak? ;)

Coffee pisze...

Dzisiaj ją zrobię :)

Coffee pisze...

Jupi zrobiłam, zamiast z serduszek zrobiłam z żołądków z kurczaka, zamiast śmietany dałam jogurt gęsty, dziewczyny pyszne, zostało na jutro teściowa spróbuje jak przyjedzie;) Troszkę długo się gotowało ale miałam być cierpliwa, opłacało się. Kaszę jaglaną jadłam po raz pierwszy, w zupie bomba :)Polecam :*

Małgorzata pisze...

cieszę się, że Ci smakowało :)
pozdrowienia dla teściowej :)

KosmetyczkaAni pisze...

Ojej! Danie z mojego dzieciństwa, pamiętam jak w środy dziadziuś zawsze robił gulasz z serduszek :)

Małgorzata pisze...

te smaki z dzieciństwa bardzo ubarwiają dorosłe życie, prawda? :)

Anonimowy pisze...

Witaj :) Jeśli stara gospodyni może dodać swoje 2 grosze ..... to najpierw do gotowej zasmażki dodaj trochę sosu z serduszek, dokładnie wymieszaj - wtedy łatwiej ją rozprowadzić w garnku z potrawą :) Potrawka z serduszek drobiowych jest pyszna, Twój przepis mi ją przypomniał, właśnie czegoś takiego szukałam :) Pozdrawiam :) Babcia Dana

Małgorzata pisze...

Babciu Dano,
dziękuję za radę, wykorzystam ją na pewno :)

Pozdrawiam cieplutko :)

Małgorzata Margaretka pisze...

Jak pięknie wygladają z tą wysepką na środku :)

iwa ONA pisze...

uwielbiam serduszka drobiowe, tak dawno ich nie jadłam...aż ślinka cieknie na myśl o takim obiadku...mmmmm

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl