×

Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa

W moim rodzinnym domu codziennie gotowało się zupy. Mama nie pracowała, więc miała czas (i chęci) gotować dwa dania. Bardzo lubiliśmy zupy i często dojadaliśmy je na kolację :)
Jedną z moich ulubionych była kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.



Składniki:
około pół kilograma kości wędzonych,
4-5 marchewek,
3 pietruszki,
pół średniego selera,
średni por,
2 małe cebulki,
1-2 ząbki czosnku,
9-10 średnich ziemniaków,
2-3 listki laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
świeżo mielona gałka muszkatołowa,
pieprz i sól do smaku,
2-3 łyżki oleju.


Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić.  Powstały wywar posolić,  ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek,  całość zagotować i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.


Można podawać z drobnymi grzankami z pszennego pieczywa. Bez nich też jednak smakuje :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

29

Paweł pisze...

Uwielbiam tą zupę. Dobra też na jest na wędzonym kurczaku. Zerknij na moją kartoflankę -> http://ziemniaczek.blogspot.com/2012/02/kartoflanka.html

Tanika i Wojtas pisze...

Ja już nie pamiętam, kiedy ją jedliśmy, musimy przyrządzić, ale smaku narobiłaś ;)

Małgorzata pisze...

kartoflanka nie jedno ma imię ;)

Małgorzata pisze...

to teraz pora na Ciebie :) będę wypatrywać Twojej kartoflanki :)

Asia W Kuchni pisze...

Pysznie jak to możliwe ze nie jadłam tej zupy:)Na pewno ugotuje przy najbliższej okazji uwielbiam wędzonkę:)

Szana pisze...

wyobrażam sobie ten aromat ;)

Małgorzata pisze...

nie wierzę, że nie jadłaś nigdy tej zupy :)

Małgorzata pisze...

cudny aromat i cudny smak :)

Lenka Niki pisze...

Pyszna, pożywka zupka! Idealna na zimę:)

Testerka pisze...

Ja bardzo lubię do tej pory, z tym że moja mama zawsze gotowała wersje "odchudzone" nie na mięsie :)

Kobiety w sieci pisze...

bardzo lubię :)
Tylko ja jeszcze pod koniec gotowania wkładam kiełbasę, to znaczy tyle ile będzie osób jadło. Najlepsza jest polska ale może być każda inna.
I zabielam smietaną

Ewa Sz pisze...

http://glammadame1990.blogspot.com/2013/02/rozdanie.html jeżeli masz ochotę serdecznie zapraszam na rozdanie ;)

Kobiety w sieci pisze...

i ja zabielam śmietaną ;) i robię na kurczaku :))))

pozdrowionka

Małgorzata pisze...

w sam raz na obiad po zimowym spacerze :)

Małgorzata pisze...

kartoflanka to jedna z zup dających wielkie pole do popisu :) można ją gotować na wiele sposobów :)

Małgorzata pisze...

na kurczaku gotowałam już, ale nie zabielałam, więc pora posmakować :)

dakota pisze...

I u mnie często ta zupa na stole gości, jest sycąca i treściwa a przy tym pyszna :)

Paulina S. pisze...

mmmm pycha uwielbiam;)

Syll pisze...

masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

Małgorzata pisze...

dziękuję za zaproszenie :)

Małgorzata pisze...

dobra kartoflanka nie jest zła :)

Małgorzata pisze...

ja też uwielbiam :)

Małgorzata pisze...

dziękuję za komplement i zaproszenie :)
już tam jestem :)

Anna pisze...

Najlepsza na świecie oprócz ogórkowej! Szkoda tylko ze nie umie jej zrobić. Może z Twoim przepisem w koncu mi wyjdzie, bo kartoflanka u mnie leży:/

Olka Loll pisze...

To także moja ulubiona zupa :D
Zawsze miałam słabość to kartofli :D
Nie ma to jak włożyć jeszcze kiełbasę zwyczajną po prostu palce lizać :)

Małgorzata pisze...

kartoflanka jest zupą dla tych co lubią ziemniaki :) spróbuj ją ugotować choćby na rosołku lub kawałku mięsa i dodać na przykład kiełbasę pokrojoną w kostkę - też będzie pysznie :)

Małgorzata pisze...

zwyczajna zupa niezwyczajna :)

ila pop pisze...

robię podobnie :) tyle że dodaję kiełbaskę w kawałeczkach

Małgorzata pisze...

to już wtedy wersja full wypas ;)))

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl