×

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa chodziła za mną od dawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Znajoma podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy.
Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu i pewnie modyfikować go :)








Składniki:

ok 1-1,5 kg cebuli 
2-3 łyżki oleju
ok 1-1,5 l bulionu drobiowego 
1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina
pieprz, sól,
świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony),
karmel z łyżki cukru  by wzbogacić smak i kolor.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła.

Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają. 
Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy.


Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka.
Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele.

Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :)

Smacznego!
  • Disqus
  • Facebook

19

Melania W pisze...

Nigdy nie robiłam, to takie francuskie i wyrafinowane :)

Aska pisze...

:)smacznie i zdrowo

Kobiety w sieci pisze...

Przyznam się, że jeszcze nie jadłam.

Anonimowy pisze...

ja właśnie ją robiłam i pycha dodałam bagietkę i zapiekałam z serem w piekarniku ;) pychotka dziękuje Asiu ;))

Anonimowy pisze...

zapomniałam dodać, że zrobiłam błąd bo powinnam potrzeć ser na tarce a ja dałam plasterki i długo czekałam aż się zapiecze ale to pierwszy raz robiłam to sie wybaczy mi :D

Pigeons Beauty pisze...

mniam, uwielbiam zupę cebulową! do tej pory robiłam krem, ale następnym razem zrobię Twoją wersję :)

Marta Kostecka pisze...

Ja robię o wiele prościej, podsmażam cebulę na wybrany kolor (udzieli się zupie) i gotuję ją w bulionie do miękkości. Fajnie się serwuje z grzankami (małymi kosteczkami) i startym żółtym serem. Zamiast rozmarynu pasują zioła prowansalskie.

Małgorzata pisze...

tylko pozornie wyrafinowane ;)

Małgorzata pisze...

dziękuje za przepis i wskazówki:)

Małgorzata pisze...

polecam w takim razie :)

Małgorzata pisze...

przepisy Asi zawsze się sprawdzają :)

Małgorzata pisze...

ja tez jakoś bezmyślne nie utarłam sera ale pokroiłam :D
chyba po prostu nie mogłam doczekać się kiedy usiądę i wszamię ;))

Małgorzata pisze...

a ja chcę spróbować zmiksować :)

Małgorzata pisze...

Marto, kiedy zupa była prawie gotowa, to już nie mogłam doczekać się kiedy naleję i zjem :D no i nie chciało mi się kombinować z grzankami, gdyż za dużo czasu by mi to zajęło ;)) łakomstwo ;))

Blondineczka pisze...

Wyglada fajnie musze wypróbować :)

Aska pisze...

:)ziola prowansalskie jak najbardziej pasuja:) ja dodaje rowniez swiezego tymianku

Ava Valk pisze...

To jedna z moich ulubionych, świetny przepis, ja robię trochę inaczej, z ciekawością przeczytałam, pycha!

Małgorzata pisze...

cieszę sie, że zupka Wam zasmakowała ;)

czarnulka25kosmetyki pisze...

znalazłam :D od dawna za mną chodzi zupa cebulowa

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl