Tort makowo - orzechowy

Autor: Małgorzata K Data: niedziela, 6 stycznia 2013 | 12:56

Dzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić.




ciasto:
30 dkg. maku
3 łyżki kaszy manny
20 dkg. cukru
8 jajek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę.
Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.

Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego
krem:
1 kostka masła
20 dkg. zmielonych orzechów
1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką
1 szklanka wrzącego mleka
3/4 szklanki cukry pudru

Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie.
Do części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy.


Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady.

Zapraszam na herbatę z kawałeczkiem pysznego ciasta :)

Smacznego!

Autorka: Małgorzata K

Masz pytania odnośnie przepisu? Napisz. Chętnie odpowiem na każde pytanie. I nie obawiaj się, że potraktuję je jako głupie czy naiwne. Coś co dla mnie jest proste, dla innych może być skomplikowane. Ale coś, co dla Ciebie jest bezproblemowe, mnie może sprawić kłopot. Napisz również wtedy, jeśli masz sugestie odnośnie mojego bloga - chętnie je przeczytam. Jeśli wpis spodobał Ci się - skomentuj, zalajkuj, podziel się. Znajdziesz mnie na takich portalach społecznościowych jak GOOGLE+, FACEBOOK, PINTEREST, TWITTER, BLOGLOVIN i INSTAGRAM.

31 komentarze :

  1. smacznie wyglada:)i pieknie ten torcik wyglada na tle tej serwetki w orzechy:)super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda.:D
    Poobserwuję sobie, bardzo ciekawe przepisy.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za wizytę (oczywiście rewanżuję się tym samym ;))

      przepisy tylko sprawdzone przeze mnie w mojej prywatnej kuchni :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. smakuje równie pysznie :)

      Usuń
    2. ciekawe połączenie, ja bym się skusiła, ale mojego męża mak w zęby kłuje ;)

      Usuń
    3. zrób połowę ciasta na zwykłym biszkopcie, drugą połowę na makowym ;)
      kompromis ;)

      Usuń
  4. Śliczny torcik. Tylko krem bym nieco zmodyfikowała, bo nie lubię ciast z alkoholem, ale orzechowy na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, alkohol tylko podkreśla smak :) nie ma jednak konieczności dodawania go :)

      Usuń
  5. mak i orzechy - genialne połączenie! zjadłabym taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Litości. Jak tu się odchudzac? ;)

    Zapraszam do mnie na konkurs z herbatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a po co się odchudzać? ;)))

    ja już kilka razy zaglądałam na ten Twój konkurs i się przymierzam i przymierzam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo świąteczny i smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojejuuu! Co trzeba zrobić swojej kobiecie, żeby mi taki zrobiła ? :)

    Pozdrawiam,
    www.wildu.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapytaj swoją kobietę ;))))

      pozdrawiam również blogującego faceta :)

      Usuń
  10. I oczywiscie moje plany odchudzania poszly daleko ;) Ten tort tak dobrze wyglada,ze naprawde mam ochote zjesc monitor. PEwnie jest mocno syty,ale to nie szkodzi. Dla gosci pewnie po 1 kawalku i wypad do domu ;) haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. monitor jest dietetyczny pewnie, ale lepiej nie próbuj ;) hihihihi...
      polecam upiec taki torcik, jest naprawdę prosty :)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam mak i orzechy, to musi być raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to połączenie powstało z dwóch różnych ciast ;)
      mam te przepisy od ponad 20 lat i cały czas smakują tak samo ;)))

      Usuń
  13. Na jaką ilość kawałków policzone są podane składniki? Ile osób się naje? Bo ja potrzebuję tort na jakieś 25 osób i się zastanawiam jakie zrobić proporcje:):)
    pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj Aniu :)
    To są proporcje na większą tortownicę. Myślę, że na 25 osób wystarczyłoby policzyć wszystko razy półtora. Chyba, że planujesz nakarmić łasuchów, wtedy policz razy dwa ;)
    Piekłam ten tort wiele razy i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ciasta było za dużo ;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanej imprezy :)
    W razie dalszych pytań śmiało możesz pisać tu lub na maila m.algosia@live.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi i wygląda bardzo smakowicie! Jakiej średnicy ma być tortownica, żeby przekroić na takie ładne, niełamiące się 4 blaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam go w większej tortownicy, zdaje się że o średnicy 25 cm :)
      można też upiec dwa, każdy z połowy porcji i każdy przekroić na dwa blaty :)

      Usuń
  16. Bardzo Dziękujemy za odpowiedź, bo oboje uwielbiamy makowe wypieki, więc myślę, że będzie to strzał w dziesiątkę! :) A przepis na masę znamy i potwierdzamy, że jest przepyszna, na jej bazie przygotowujemy przeróżne torty :) Jeśli Pani udało się przekroić na 4 blaty, to i my spróbujemy, żeby nie piec dwa razy. Mamy nadzieję, że z powodzeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dajcie znać jak wyszło i czy smakowało :)

      Usuń