Cytat

Najbardziej na świecie kocham dobre jedzenie. Sylvia Plath

Cytat

Odkrycie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Antholeme Brillat - Savarin

niedziela, 6 stycznia 2013

Tort makowo - orzechowy

Dzisiaj mam dla Was wspomnienie poświąteczne ;) czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić.



ciasto:
30 dkg. maku
3 łyżki kaszy manny
20 dkg. cukru
8 jajek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Mak trzeba dobrze sparzyć, odsączyć i zmielić przynajmniej 2 razy. Musi stać się białawy i gładki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Piec w tortownicy w temperaturze ok.180 stopni przez ok. godzinę.
Przestudzone, najlepiej upieczone dzień wcześniej, ciasto, pokroić w krążki, nasączyć mocną herbatą z cytryną i ewentualnie alkoholem.

Zanim jednak ciasto przestygnie robimy krem. Jest to już opisywany już przeze mnie krem orzechowy, którego użyłam do przygotowania Szybkiego tortu orzechowo - kajmakowego
krem:
1 kostka masła
20 dkg. zmielonych orzechów
1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką
1 szklanka wrzącego mleka
3/4 szklanki cukry pudru

Orzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie.
Do części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy.


Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady.

Zapraszam na herbatę z kawałeczkiem pysznego ciasta :)

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. smacznie wyglada:)i pieknie ten torcik wyglada na tle tej serwetki w orzechy:)super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda.:D
    Poobserwuję sobie, bardzo ciekawe przepisy.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za wizytę (oczywiście rewanżuję się tym samym ;))

      przepisy tylko sprawdzone przeze mnie w mojej prywatnej kuchni :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. smakuje równie pysznie :)

      Usuń
    2. ciekawe połączenie, ja bym się skusiła, ale mojego męża mak w zęby kłuje ;)

      Usuń
    3. zrób połowę ciasta na zwykłym biszkopcie, drugą połowę na makowym ;)
      kompromis ;)

      Usuń
  4. Śliczny torcik. Tylko krem bym nieco zmodyfikowała, bo nie lubię ciast z alkoholem, ale orzechowy na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, alkohol tylko podkreśla smak :) nie ma jednak konieczności dodawania go :)

      Usuń
  5. mak i orzechy - genialne połączenie! zjadłabym taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Litości. Jak tu się odchudzac? ;)

    Zapraszam do mnie na konkurs z herbatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a po co się odchudzać? ;)))

    ja już kilka razy zaglądałam na ten Twój konkurs i się przymierzam i przymierzam ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo świąteczny i smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojejuuu! Co trzeba zrobić swojej kobiecie, żeby mi taki zrobiła ? :)

    Pozdrawiam,
    www.wildu.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapytaj swoją kobietę ;))))

      pozdrawiam również blogującego faceta :)

      Usuń
  10. I oczywiscie moje plany odchudzania poszly daleko ;) Ten tort tak dobrze wyglada,ze naprawde mam ochote zjesc monitor. PEwnie jest mocno syty,ale to nie szkodzi. Dla gosci pewnie po 1 kawalku i wypad do domu ;) haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. monitor jest dietetyczny pewnie, ale lepiej nie próbuj ;) hihihihi...
      polecam upiec taki torcik, jest naprawdę prosty :)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam mak i orzechy, to musi być raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to połączenie powstało z dwóch różnych ciast ;)
      mam te przepisy od ponad 20 lat i cały czas smakują tak samo ;)))

      Usuń
  13. Na jaką ilość kawałków policzone są podane składniki? Ile osób się naje? Bo ja potrzebuję tort na jakieś 25 osób i się zastanawiam jakie zrobić proporcje:):)
    pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj Aniu :)
    To są proporcje na większą tortownicę. Myślę, że na 25 osób wystarczyłoby policzyć wszystko razy półtora. Chyba, że planujesz nakarmić łasuchów, wtedy policz razy dwa ;)
    Piekłam ten tort wiele razy i nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ciasta było za dużo ;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanej imprezy :)
    W razie dalszych pytań śmiało możesz pisać tu lub na maila m.algosia@live.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo, które pozostawiacie. To mi daje poczucie, że ktoś czyta to, co piszę :)

Proszę o nie wklejanie komentarzy mających na celu tylko i wyłącznie reklamę swojej strony.
I would like to inform the person who sends a spam everyday that I will be deleted this type of notes.